Honda börjar sälja vätgasbil med kraftverk

2016-03-10 09:27  

Honda börjar idag försäljningen av sin vätgasdrivna bränslecellsbil Clarity, som får en räckvidd på 750 km på en tankning. Som extrautrustning finns ett externt kraftverk till bilen.

Honda är en av pionjärerna på området vätgasdrivna bränslecellsbilar. Vätgasbilen FCX har rullat på både japanska vägar och i Kalifornien sedan 2002, men i mycket små serier.

Nu har konkurrenten Toyota haft sin vätgasbil Mirai ute till försäljning i snart ett år, och efterfrågan har varit över förväntan. Honda är lite försiktig i sin prognos och räknar bara med en försäljning på 200 bilar i Japan under första året.

Bränslecellen har en effekt på 103 kW. Tankkapaciteten är 141 liter vätgas. Elmotoreffekten ligger på 130 kW i varvtalsregistret 4501 – 9028 rpm. Räckvidden anges till 750 km på en full tank, men distansen kan variera beroende på temperatur och körsätt. Den nära fem meter långa bilen med plats för fem personer väger 1890 kg.

Bilen ska inledningsvis endast leasas ut på den japanska marknaden men ska introduceras i Europa och USA senare under 2016.

Till bilen erbjuds också som extrautrustning ett portabelt kraftverk som ihopkopplat med bilen kan ge el till ett hushåll i en vecka, beräknat på japansk normalförbrukning. Det väger 50 kg och kan ge 9 kVA.

Honda Clarity får ett pris på motsvarande 570000 kronor i Japan. Kraftverksenheten Power Exporter 9000 kostar kring 90000 kronor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt