Hitta elscootern i appen – lämna den till Bosch

2016-08-03 14:16  
200 eldrivna scootrar finns för uthyrning i Berlin. Vid resmålet lämnas den bara på plats. Foto: Bosch

Leta upp en ledig elscooter via appen i mobilen, kör den dit du vill, och lämna den där. Bosch lanserar den nya servicen i Berlin.

Coup eScooter kallas tjänsten som nu startas av elkomponenttillverkaren Bosch via dotterbolaget Coup. 200 eldrivna tvåhjuliga fordon, som alla är uppkopplade så att de kan identifieras i centrala Berlin, finns tillgängliga för uthyrning.

Den som vill ta en tur letar upp en ledig scooter via en app i mobilen. Taxan är 3 euro för 30 minuters färd, eller 20 euro för en hel dag. Man både letar upp, bokar och betalar via appen.

Hjälm finns i ett förvaringsfack i scootern, som öppnas via appen. Än så länge finns endast en hjälm, men på sikt ska två finnas tillgängliga i varje scooter. Maxfarten är 45 km/h och för att köra scootern krävs att man är minst 21 år och har körkort för bil eller mc.

Batteriet har kapacitet för 100 km. När den åkande har nått sin destination ställer man bara scootern på gatan. Sedan tar Bosch hand om den och ser till att batteriet laddas för nästa kund.

Coup samarbetar med asiatiska Gogoro, som startat liknande tjänster i ett antal städer runt om i världen, och nu gör sin entré i Europa.

Håkan Abrahamson

Mer om: El-fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt