Het marknad ger brist på elcyklar

2016-06-16 17:11  
Foto: Anders Wiklund / TT

Det har lossnat rejält för elcyklarna i Sverige. Fjolårets försäljningssiffror är redan slagna och en undersökning visar nu att 36 procent kan tänka sig att köpa elcykel.

– Vi har bara väntat på det här. Vi har i flera år trott att nu händer det – och nu händer det! säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling, paraplyorganisation för olika cykelintressen i landet.

Svensk Cykling har låtit göra en Sifo-undersökning där drygt tusen personer tillfrågats. 36 procent uppger att de kan tänka sig att köpa elcykel. I åldersgruppen 16-29 år är andelen 44 procent.

– Jag trodde nog att det skulle finnas stort intresse, men att det var så stort var överraskande och glädjande, säger Klas Elm.

Många har också gjort slag i saken. Enligt siffror från Cykelbranschen, framtagna för TT:s räkning, har det de senaste nio månaderna (september-maj) sålts mellan 30 000 och 35 000 elcyklar. Det är mer än under senast uppmätta helår.

Dennis Hansson, representant för tillverkaren Cycleurope, besöker en cykelbutik i stadsdelen Högsbo i Göteborg. Han ser tydliga konsekvenser av den accelererande efterfrågan.

– Det börjar bli glest nu och det är brist på en del elcyklar. Vi bygger om vissa cyklar till andra växelsystem och får trolla med knäna, säger han.

Olle Roslund, 68, skaffade elcykel i fjol för att klara backarna. Nu ska hustrun Ingela, 66, provköra. Hon har rejält dålig balans och behöver en cykel med tre hjul.

– Jag har cyklat hela mitt liv. När jag flyttade till Göteborg 1971 var det bara jag och töntarna som cyklade, sedan kom cykelvågen.

TT: Och nu är du med på det senaste.

– Ja, det är underbart, säger hon.

Vid sidan om gruppen äldre är det pendlarna som i dag utgör största kundgruppen, berättar Niklas Lagermark, delägare i Cykelhuset med tre butiker i Västsverige.

Det handlar om personer som kanske har någon mil till jobbet och vill ta sig dit utan att passera svettningsgränsen.

– Det började förra året, då fick folk upp ögonen mer och mer för elcyklarna. I år har det slagit till ordentligt, säger Niklas Lagermark.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt