Het holländsk debatt om prislappen på JSF

2009-04-24 09:20  
F-35 Joint Strike Fighter är ett samarbetsprojekt mellan nio länder - USA, Storbritannien, Italien, Nederländerna, Turkiet, Kanada, Australien, Danmark och Norge.

Den nederländska regeringen vill köpa in två exemplar av det amerikanska stridsflygplanet F-35 Joint Strike Fighter. Men prislappen på 1 miljard kronor styck skapar storm i riksdagen.

Nederländerna är ett av de länder som är med och bekostar utvecklingen av amerikanska Lockheed Martins nya stridsflygplan F-35 Joint Strike Fighter. Nederländerna har satsat 850 miljoner euro i projektet.

Nu trycker statssekreteraren i försvarsdepartementet Jack de Vries på för att man ska köpa in två provflygplan. Men han får motstånd i parlamentet.

Redan i december föreslog han att Nederländerna skulle göra som Storbritannien och köpa in ett antal provflygplan. Men eftersom prislappen var okänd fick Jack de Vries inte igenom sin propå i parlamentet.

Nu är priset offentligt - 110 euro per plan. Det motsvarar cirka 1 miljard kronor per flygplan.

Det höga priset har skapat en het debatt i Nederländerna.

I två dagar har ärendet diskuterats i det nederländska parlamentet och det kan mycket väl sluta med att det inte blir några provflygplan, rapporterar den holländska tidningen Trouw ochden holländska radion, som har vissa av sina nyhetsinslag översatta till engelska.

Dubbelt så dyr som Gripen
1 miljard kronor per plan är dubbelt så mycket som konkurrenten Gripen NG från svenska Saab skulle kosta.

Nederländerna har i dag 85 stridsflygplan, mest amerikanska F-16, som ska ersättas av nyare generationers plan.

Konkurrenterna är en nyare version av F-16, F-35 Joint Strike Fighter och Gripen Next Generation.

I februari i år var en en grupp ledamöter från alla de nederländska riksdagspartierna på ett tredagars Sverigebesök. De träffar representanter för riksdagen, regeringen, myndigheter och Saab.

Kostnaderna för F-35 JSF är en het fråga också i USA, där denamerikanska kongressens revisorer nyligen konstaterade att styckpriset ligger på motsvarande 1 miljard kronor men att den totala livscykelkostnaden ligger på motsvarande 3,8 miljarder kronor per plan.

De enda länder, utöver USA, som bestämt sig för att köpa F-35 JSF är Australien och Norge. Men Norge kommer inte att lägga någon beställning förrän 2014.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt