Het diskussion kring tio nya Gripen E

2014-05-15 10:42  
Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M) presenterar beredningens rapport om framtidens försvar under en pressträff i Rosenbad på torsdagen. Foto: TT

En majoritet i Försvarsberedningen vill rusta de svenska stridskrafterna med 70 nya Gripen E. Miljöpartiet och Vänstern tvekar samtidigt som Sverigedemokraterna vill ha minst 100 nya plan.

I morse presenterades den parlamentariska Försvarsberedningens rapport om utvecklingen av försvaret framöver. Där konstaterar man att den strategiska osäkerheten växer i omvärlden - inte minst syftar man på Rysslands agerande mot Ukraina.

- Den ryska annekteringen av Ukraina, och annekteringen av Krim är den största utmaningen mot säkerhetsordningen under ett kvarts sekel. Vår syn på säkerhetsutvecklingen måste förändras, säger Cecilia Widegren, moderat ordförande i beredningen.

Moderniseringen av de väpnade ryska styrkorna ökat, samtidigt som politiken utvecklas alltmer auktoritärt.

- Ett land med fortsatt stormaktsambitioner i vårt närområde är ett faktum, fortsätter hon.

Viktigast därför anser beredningen att öka den svenska operativa förmågan. Man vill införa en ny försvarsorganisation 2016 och är eniga om att stärka försvaret.

En majoritet föreslår att Sverige skaffar ytterligare 10 nya Gripen av nästa generation, kallad Gripen E. I dagsläget har riksdagen fattat beslut om att köpa 60 Gripen. Det förutsätter också att Schweiz eller Brasilien eller något annat land också köper planen.

Men Miljöpartiet och Vänsterpartiet reserverar sig mot utökningen till från 60 till 70 Gripen E och vill ha mer säkerhetspolisk analys och beredning, innan några beslut tas.

"Enligt Försvarsmaktens investeringsplan så utgör Gripeninvesteringen 57 procent av det totala utrymmet de kommande åren" invänder Vänsterpartiet, som ville se över hela satsningen på nästa generations Gripen.

Sverigedemokraterna däremot önskar se en satsning på minst 100 nya plan. Man vill också att riksdagen ska undanröja förutsättningen att det måste finnas ett partnerland.

Socialdemokraterna har inga invändningar mot utökningen av antalet Gripen E, enligt beredningsrapporten. Däremot anser S att försvaret behöver ett större ekonomiskt tillskott än vad regeringspartierna förelår.

Alliansregeringen vill öka det årliga anslaget med 1,1 miljarder från 2018, medan Socialdemokraterna vill höja med 2,2 miljarder per år.

Kraven på förbands- och övningsverksamheten och incidentberedskapen ökar. Samtidigt gör Försvarsberedningen också en analys av teknikutvecklingen på försvarsområdet i omvärlden och man vill stärka de svenska stridskrafterna med fler åtgärder. Stridsflygets förmåga och ubåtsförmåga anses vara de viktigaste för att försvarsmakten ska upprätthålla operativ förmåga, enligt Cecilia Widegren.

Försvarsberedningen föreslår också andra nya materielsatsningar:

  • Nästa generations Gripen bör få långdistansrobot.
  • Två korvetter bör moderniseras och få längre livstid.
  • Militära ledningssystem moderniseras.
  • Ett nytt luftvärnsystem med medellång räckvidd bör införas.
  • Ytterligare en ubåt av Gotlandsklass bör halvtidsmodifieras, så att Sverige fortsättningsvis kan behålla fem ubåtar i flottan.
  • Fyra nya taktiska transportflygplan bör köpas in.

Beredningen vill också utöka olika försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten och fördjupa de man har med Norden, FN, EU och Nato. Bland annat vill man undersöka möjligheterna att sätta upp gemensamma förband med andra nordiska länderna och länder i Baltikum.

- Vi vill också ha mer avancerade flygövningar I Östersjön, motsvarande amerikanska Red Flag, säger Cecilia Widegren.

Även om det finns enighet i beredningen har det politiska arbetet också präglats av bråk och nattmanglingar. I en reservation hävdar de rödgröna att regeringen kört över oppositionen.

"Genom att beredningen inte fritt och självständigt tillåtts lägga sina förslag till framtidens försvars- och säkerhetspolitik så skadas också förtroendet för beredningen som ett organ vars syfte är att bana vägen för en långsiktig och hållbar försvars- och säkerhetspolitik", skriver S, V och MP.

Här pågår diskussionen om försvarets framtid i riksdagen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt