Fordon

Herculesrapport presenteras i dag

Bilden till vänster visar det exakta stället där Herculesplanet gick ner den 15 mars 2012. Foto: Polismyndigheten i Norrbotten, Försvarsmakten
Nedslagsplatsen på Kebnekaisemassivets västsida. Bild: SHK
Planet slog i bergväggen cirka 170 meter från Kebnekaises sydtopp, mellan bergskammen och en lodrät brant. Bild: SHK Foto: Google Earth
Ur SHK:s rapport: ”Vrakdelar spreds i stor utsträckning även uppe på kammen. Den starka västliga vind som rådde vid olyckstillfället orsakade en kraftig uppåtvind, vilket bidrog till att en stor mängd vrakdelar också fördes ut över kanten och landade på den östra sidan av Kammen.” Bilden baserad på en satellitbild från Google Earth.

I dag klockan 10 presenterar Statens haverikommission sin slutliga rapport Herculeskraschen i fjol våras. Det sker vid en presskonferens på Arlanda flygplats.

Publicerad

Exakt klockan 14:57:29 torsdagen den 15 mars 2012 drabbade ett norskt militärt plan av typen Super Hercules samman med en fjällvägg på Kebnekaisemassivets västsida när det var på väg att flyga nedåt. Höjden var cirka 2 000 meter.

Vinden vid Kebnekaisetoppen var 60-70 knop, möjligen 80 knop, och sikten var mindre en kilometer i moln och snöbyar förekom också.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här