Herculesrapport presenteras i dag

2013-10-22 08:17  

I dag klockan 10 presenterar Statens haverikommission sin slutliga rapport Herculeskraschen i fjol våras. Det sker vid en presskonferens på Arlanda flygplats.

Exakt klockan 14:57:29 torsdagen den 15 mars 2012 drabbade ett norskt militärt plan av typen Super Hercules samman med en fjällvägg på Kebnekaisemassivets västsida när det var på väg att flyga nedåt. Höjden var cirka 2 000 meter.

Vinden vid Kebnekaisetoppen var 60-70 knop, möjligen 80 knop, och sikten var mindre en kilometer i moln och snöbyar förekom också.

Samtliga fem norska besättningsmedlemmar ombord omkom vid kraschen. På grund av dåligt väder och svår terräng hittade planets svarta lådor först i i augusti samma år. Lådorna innehöll teknisk inspelad information om färden och ljudinspelningar från cockpit.

Enligt en hemlig preliminär rapport från Haverikommissionen, som läckte ut i augusti i år, ska bristande vägledning i kombination av felbedömningar av flygplansbesättningen vara några av orsakerna till den svåra kraschen.

Enligt Norrbottenskuriren, som tagit del av information, arbetade besättningen och flygledningen med de kunskaper de hade. Men planets instrument gick att misstolka och kritik riktas både mot Norska Luftförsvaret och mot Luftfartsverket i Sverige.

”Det är dessa svagheter och inte enskilda individers misstag som bedöms vara grundorsaken till olyckan”, skriver utredarna enligt tidningen.

Den slutliga rapporten som presenteras i dag är starkt försenad. Haveriutredaren Agne Widholm uppger för Ny Teknik i dag på morgonen att orsakerna kommer att klarna under presskonferensen i dag.

Mer om: Hercules Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt