Fordon

Herculesplan nära kollidera med norsk ö

Luftforsvarets Herculesplan C-130J. Arkivbild. Foto: Paul Kleiven/ NTB scanpix/TT
Luftforsvarets Herculesplan C-130J. Arkivbild. Foto: Paul Kleiven/ NTB scanpix/TT
Den obebodda ön Mosken i Lofoten. Foto: Berit Roald
Den obebodda ön Mosken i Lofoten. Foto: Berit Roald

Ett norskt Herculesplan var bara sekunder från att kollidera med bergsmassiv på öformationen Mosken vid Lofoten i Nordnorge i mars.

Publicerad

Det är tidskriften Forsvarets Forum, som ges ut av den norska försvarsmakten, som har tagit del av en internrapport efter händelsen som pekar på att en allvarlig olycka undveks med minsta möjliga marginal.

I övningen Cold Response flög två Herculesplan mellan Bodø och Evenes i svåra väderförhållanden. Planen tog en annan rutt tillbaka till Bodø än de hade planerat utan att navigera till en säker höjd, med enbart visuell navigation till sin hjälp. Vid en sådan övning ska inte instrumenten användas, rapporterar Dagens Nyheter.

När besättningen på det ena planet upptäckte Mosken befann det sig på 150 meters höjd över havet och var enligt rapporten 10 sekunder från ön.

Herculesplanet C-130J gjorde då en undanmanöver för att inte krascha in i berget och passerade med 144 fots, eller 44 meters, marginal.

Jämförs med Kebnekaiseolyckan 2012

Händelsen jämförs i rapporten med Kebnekaiseolyckan 2012 då ett norskt militärt transportplan, också ett Hercluesplan, kraschade och fem officerare omkom.

Norska Luftforsvaret tar Moskenhändelsen och uppföljningen av den på stort allvar, skriver Stine Barclay Gaasland i en kommentar till Forsvarets Forum.