Hercules flygande plattform för drönare

2014-11-12 10:39  

USA vill förvandla stora flygplan som C-130 Hercules till flygande plattformar för obemannade farkoster på militära uppdrag.

Genom den militära forskningsorganisationen Darpa bjuder man nu in företag och forskare att komma med förslag till hur stora bemannade flygplan kan användas som baser för obemannade farkoster i samband med militära uppdrag.

De obemannade drönarna ska kunna släppas ut från den flygande plattformen och sedan samla ihop dem när uppdraget är utfört. Det ska minska risken för att förlora människoliv och dyra flygplan, men ändå kunna genomföra avancerade militära operationer.

Darpa vill senast om två veckor ha förslag på lösningar, där ett krav är att modifieringar på existerande stora flygplan ska vara minimala och att kunna ta fram demonstratorer som kan testas inom fyra år

Darpa vill gärna ha förslag från idégivare som vanligtvis inte är engagerade i den här sortens uppdrag för att eventuellt dra nytta av tekniksprång i teknikutvecklingen.

Närmare information om villkoren för deltagande finns på Darpas webbplats.

Håkan Abrahamson

Mer om: Drönare Darpa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt