Hemligt brev hotar Norges<br></br> köp av Jas Gripen

2008-07-23 15:29  
Jas 39 Gripen

Ett hittills okänt brev kan stjälpa Norges eventuella köp av planet Jas Gripen. Brevet innehåller krav som kan gynna konkurrenten Lockheed.

Det är den norska tidningen Aftenposten som avslöjar de nya norska kraven. Enligt bedömare i Norge kan de missgynna Jas Gripen i konkurrensen med amerikanska Lockheed och planet ”Joint Strike Fighter” – den främsta konkurrenten till Saab och Gripen.

I brevet, från den norska luftförsvarsledningen, beskrivs de stridsuppgifter det framtida flygplanet måste kunna utföra. Och i brevet betonas de offensiva uppgifterna, planets förmåga att kunna bomba och slå ut radarstationer och andra markbaserade försvarsanläggningar långt från det norska territoriet. Denna betoning av att planet ska kunna delta i offensiva uppgifter – inom Natos ram – anses inte passa det svenska planet lika bra som amerikanska Joint Strike Fighter.

”Den primära uppgiften är att ödelägga mål på marken, rörliga likaväl som statiska. Antalet mål per flyguppdrag bör vara minst ett per stridsplan”, står det i brevet.

John Berger, oberoende norsk förvarsanalytiker, är enligt Aftenposten smått chockad av rader som dessa och vad som i övrigt står i brevet.

– Brevet visar att vår högsta prioritet inte bara är internationella operationer, som våra F16-plan deltagit i Afghanistan, utan även operation som mera liknar angreppet på Irak 2003 och ett eventuellt framtida angrep på Iran, säger John Berger i Aftenposten.

På Saab tar man uppgifterna i Aftenposten med ro.

– Det här brevet förändrar inte våra förutsättningar alls. Jas Gripen i sin nästa generation passar precis in i det norska luftförsvaret, meddelar man från Saabs pressavdelning i tidningen Dagens Industri.

Senast vid årsskiftet väntas det norska försvaret lägga fram sitt förslag till Stortinget om vilket stridsplan Norge bör välja.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt