Fordon

Hemliga spelet bakom ubåtarna

Nu begraver FMV A26. Nästa generations ubåtar ligger nu i Saabs händer. Foto: FMV

NY TEKNIK AVSLÖJAR. Förhållandet mellan tyska ThyssenKrupp Marine Systems och svenska staten är just nu iskallt. Samtidigt pågår diskussioner mellan den tyske ThyssenKrupp-ordföranden Hans Christoph Atzpodien och Saabs vd Håkan Buskhe angående Kockums framtid. Detta enligt en brevväxling mellan ThyssenKrupp och FMV som Ny Teknik nu tagit del av.

Publicerad

Det är den tyska ordföranden i ThyssenKrupp Marine Systems, Hans Christoph Atzpodien, som den 18 februari skickade ett brev till Försvarets materielverk, FMV. I brevet framkommer med tydlighet att det har förekommit förhandlingar mellan ThyssenKrupp Marine Systems och det svenska försvarsföretaget Saab om ägandeskapet i TKMS AB, det vill säga Kockums. Det handlar alltså inte bara om rykten längre.

"Med avseende på eventuella ägarfrågor rörande TKMS AB kan jag konstatera att diskussionerna med Håkan Buskhe, vd i Saab, hittills inte har lett till en gemensam grundsyn på vilka ytterligare konkreta förhandlingar kan baseras.", skriver Atzpodien till Försvarets materielverk.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här