Hemlig svensk plan för Gripen

2014-02-12 06:47  

Sverige har en hemligstämplad plan för aktiviteter som ska hjälpa ja-sidan att vinna i Schweiz folkomröstning om köpet av stridsflygplanet Gripen, uppger Ekot i Sveriges Radio.

Försvarsmyndigheter, högt uppsatta tjänstemän i regeringskansliet och sju svenska ministrar ska enligt nyhetsprogrammet vara informerade.

Både utrikesminister Carl Bildt och handelsminister Ewa Björling säger till Ekot att de inte känner till någon sådan plan.

Enligt Ekot, som hänvisar till hemligstämplade dokument, har dock både Bildt och Björling, liksom statsminister Fredrik Reinfeldt, fått brev från Sveriges ambassadör i Schweiz, Per Thöresson, där planen beskrivs.

Bland annat ska det handla om att ambassaden "fixar intervjuer och lobbar in positiva artiklar om Sverige" i schweiziska medier. Enligt Thöresson handlar det dock bara om "vanligt ambassadarbete".

– Det är inte en lista för att påverka opinionen, det är en lista över alla evenemang som vi har planerat, säger han till Ekot.

Nyhetsprogrammet uppger dock att Thöresson skriver till Stockholm att planen tagits fram för att hjälpa den schweiziska regeringen att vinna folkomröstningen.

Den 17 december skriver ambassadören enligt Ekot: "Nu gäller det 'bara' att vinna folkomröstningen".

En dryg månad tidigare skriver han: "Med tanke på hur oviss utgången i folkomröstningen är kan våra bidrag mycket väl komma att utgöra tungan på vågen", uppger Ekot.

Ambassadören säger att formuleringen ska tolkas "precis som det står.

– Allt tyder på att det kommer att bli en väldigt jämn folkomröstning. Att vi då genomför vår plan som vi har tänkt ser jag inget som helst konstigt med, säger Thöresson.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt