Hemlig kund köper övervakning från Saab

2010-10-04 13:59  
Saab 2000 med Erieye på ryggen.

Försvarsföretaget Saab har fått en beställning gällande flygande övervakningssystem. Kontraktet uppgår till drygt 4,5 miljarder kronor. Kunden är hemlig.

Beställningen omfattar leverans av systemet Saab 2000 AEW&C (Airborne Early Warning & Control), som består av flygplanstypen Saab 2000 utrustat med radarsystemet Erieye. Kontraktet omfattar även markutrustning, logistik och supporttjänster.

På kundens begäran kommer ingen ytterligare information om kunden att tillkännages. Branschens karaktär är av sådan art att den här typen av information inte alltid kan offentliggöras, skriver Saab i ett pressmeddelande. Det är också hemligt hur många plan som affären omfattar. Affären är dock godkänd av ISP, Inspektionen för Strategiska Produkter.

Flygande övervakningssystem används för att hålla koll på luftrummet, alltså för att identifiera fientligt flyg på långa avstånd, men också för övervakning mot marken, och för olika former av stridsledning. Systemen kan användas både defensivt och offensivt, för att styra det egna flygvapnet och mark- och sjöstridskrafterna mot olika anfallsmål.

Saab skriver också i sitt pressmeddelande att det flygande övervakningssystemet i kombination med markutrustningen ger en detaljerad lägesbild som kan användas i samband med till exempel gränsövervakning, räddningsoperationer samt bekämpning av terrorism och organiserad brottslighet.

Radarsystemet Erieye som utvecklades av Ericsson Microwave Systems är grunden i övervakningssystemet. Sedan Saab köpte företaget heter det Saab Microwave Systems. Erieye har sålts till svenska luftvapnet, till Thailand, Förenade Arabemiraten, Brasilien, Mexiko, Grekland och Pakistan.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt