Helikoptermonterad motorsåg snabbkapar träden

2015-01-09 09:45  
Eon Elnät röjer ledningsgator med helikopter. Foto: Eon

Eon Elnät testar en ny metod för att skydda ledningarna mot fallande träd: Laserscanner och motorsåg monterade på helikopter.

Att skydda regionnäten mot träd som riskerar att falla över elledningarna, är ett ständigt pågående arbete för de stora nätbolagen.

- Standardproceduren är ju att gå in och bredda ledningsgatorna med skogsmaskiner. Men det innebär markskador, och dessutom är det en ineffektiv process - man brukar ta ungefär 15-20 träd per ledningskilometer, säger Henrik Staffansson, underhållschef på Eon Elnät.

Därför har Eon Elnät börjat ledningssäkra sina 800 mil regionnät med en helt ny metod: Laserscanning och toppkapning från helikopter.

- När man flyger över ledningsgatorna och scannar skogen får man väldigt detaljerad information om trädens position och höjd, och vilket trädslag det handlar om. Med dessa värden, och med statistik över hur mycket ett visst träd kan växa på tio år i den jordmån och det klimat som råder på den enskilda platsen, får vi en hypotetisk trädtopp ett antal meter ovanför den befintliga, säger Henrik Staffansson.

Utifrån denna punkt beräknas den så kallade linbågen. Det vill säga: Kommer detta träd inom tio år vara tillräckligt högt för att nå elledningen, om det faller vinkelrätt mot den? I så fall blir det dags för den helikoptermonterade motorsågen.

- Aggregatet består av vanliga motroterande klingor och en ganska kraftfull bensinmotor, som sitter i en stång med justerbar längd från sex till nio meter ungefär. Den är ledad uppe vid helikoptern och pekar rakt framåt under förflyttning, och fälls ner när man ska såga.

Normalt kapar man trädet ett par meter från toppen. Vid vanlig markbaserad röjning fäller man hela trädet.

- Med den här metoden finns det en liten risk för toppröta, men vanligtvis kan trädet leva vidare som en tillväxande resurs för skogsägaren, säger Henrik Staffansson.

Dessutom är helikoptrar betydligt snabbare än skogsmaskiner.

- Den senaste sträckan vi stormsäkrade var ungefär tre mil lång. Med traditionella metoder hade det tagit kanske sex veckor. Nu, räknat i effektiv flygtid, gick det på tre dagar, säger Henrik Staffansson.

Eon Elnät räknar med att kunna stormsäkra mellan 80 och 120 mil regionnät per år med den nya helikopterbaserade metoden.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Tommy Harnesk

Mer om: Motorsåg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt