Hela karossen blir batteri i ny Volvo

2010-02-09 14:51  

Volvos kommande hybridbilar kan lagra sin ström i ett kompositmaterial som både fungerar som batteri och kaross.

Volvo är en av deltagarna i ett materialutvecklingsprojekt som syftar till att ta fram ett kompositmaterial, en blandning av kolfiber och polymerblandning, som har förmågan att lagra och ladda ur energi snabbare än konventionella batterier. Samtidigt är det så starkt att det kan användas som material i komponenter, exempelvis karossen.

Genom att ersätta delar av bilen som idag tillverkas av plåt med det nya materialet, exempelvis reservhjulsbalja och skjuvplattor i golvet räknar Volvo med att kunna spara vikt.

Genom att flytta energilagringen från konventionella batterier till kompositbatterierna kan upp till 15 procent av hybridbilens vikt sparas.

Projektet leds från Imperial College i London.

Förutom Volvo Car deltar även Swerea, Hella, Chalmers, Advanced Composites Group, Nanocyl, Bundesanstalt für Materialforschung und prüfung, ETC Battery och Fuel Cells Sweden.

Budgeten för detta EU-projekt är 35 miljoner kronor och löper under tre år.

Förutom att användas i bilar hoppas forskarna att skal till mobiltelefoner och bärbara datorer kan tillverkas av det uppladdningsbara kompositmaterialet.

Se videointervjun med dr Emile Greenhalgh på Youtube här.

Håkan Abrahamson

Mer om: Elbilar batteri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt