Hårdare krav på utsläpp betalar sig själva

2016-08-17 11:28  
Utsläpp och bränsleförbrukning för tunga lastbilar i USA ska minska med 25 procent till 2027. Foto: Mack trucks

Obamaadministrationen förslår att utsläppen från tunga fordon i USA sänks med 25 procent till 2027.

Åtgärden ska omfatta de stora lastbilar som används i USA, inte minst för långväga körningar över kontinenten. Men även distributionsbilar i städer och bussar ska minska utsläppen.

Förutom de riktigt tunga fordonen så föreslås att de populära pickup-bilarna och skåpbilarna ska bli 2,5 procent mer energieffektiva per år under perioden 2021q till 2027.

Lastbilar och bussar svarar i USA för 20 procent av oljeförbrukningen och för lika stor andel när det gäller utsläpp av växthusgaser enligt beräkningar från landets miljödepartement.

Kostnaderna för att åstadkomma denna minskning i utsläpp och bränsleförbrukning ska betalas genom att fordonen förbrukar mindre bränsle. Trots att oljepriset på senare år har fallit i USA svarar bränsleförbrukningen för en av de största transportutgifterna för åkerierna, rapporterar Detroit news.

Håkan Abrahamson

Mer om: Lastbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt