Hård kritik mot järnvägsutredare

2013-05-08 09:27  

Regeringen tillsätter en utredning som ska se över avregleringen av järnvägssystemet. Men utredaren kommer från branschen och får hård kritik av oppositionen, som jämför med att en bank-vd utreder bonusar.

– Vi ser över hur det faktiskt ser ut, vad konsekvenserna har blivit, och så blir nästa steg: Vad ska vi göra om det behövs förbättringar? säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Swärd till Ekot.

Bakgrunden till kravet på en utredning är de brister i underhållet som de senaste åren lett till stora förseningar.

Till utredare har regeringen utsett Gunnar Alexandersson, ekonomie doktor från Handelshögskolan, som fram till april i år var vice vd i branschföreningen Tågoperatörerna, som representerar de företag som driver person- eller godstrafik.

Trafikutskottets ordförande Anders Ygeman (S) är starkt kritisk mot regeringens val av utredare.

– Det är som att låta SEB:s vd Annika Falkengren utreda bankbonusar, säger han till TT.

Ygeman säger att Alexandersson är en "god och bra människa", men pekar på att han har varit lobbyist för tågoperatörerna.

– Han har ju tidigare skrivit rapporter som säger att det inte finns några problem med avregleringar, säger Ygeman.

Infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M) försvarar valet av utredaren. Hon beskriver honom som en kunnig person med både akademisk och praktisk bakgrund och van att jobba med forskningsmaterial. Apropå Anders Ygemans kritik mot valet av honom anser hon att det i stället är klokt att vänta med åsikter tills Alexandersson är klar med sitt utredningsjobb.

– När det arbetet väl är gjort finns det tillfälle att med rätta kritisera eller rosa hans arbete, säger hon till TT.

Att kritisera honom redan innan arbetet satt igång, visar enligt ministern att man själv har "ganska stora skygglappar på sina egna åsikter".

Ygeman pekar på risken för att regeringen i stället blir överkörd i riksdagen och att utredaren därmed blir meningslös. Han tycker att regeringen borde tänka om och tillsätta en annan utredare.

– Man borde ha tagit ett snack med de andra partierna i riksdagen innan om utredningsdirektiv och utredningsman.

Den första delen av utredningen ska vara klar redan i höst.

TT / Ny Teknik

Mer om: Tåg Järnväg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt