Fordon

Här testas Nasas nya system för autonoma månlandningar

Foto: Draper
Foto: Nasa
Foto: Nasa

Andra länder har mer komplicerade lösningar – men Nasa satsar på terrain relative navigation system. Månlandaren bär med sig satellitkartor som läggs över livebilder från farkostens kameror. Nu testas tekniken.  

Publicerad

När Eagle-landaren tog mark på månen 1969 så var det tack vare Neil Armstrongs fingertoppskänsla, och hans utsikt genom fönstret. Astronauten vågade inte lita på den tidens automatiserade system. Femtio år senare har tekniken förvisso tagit stora kliv, men utan uppbackning av gps är det fortfarande en tämligen komplicerad historia att lära en farkost att landa för egen maskin. Det visar exempelvis Israels månlandare Beresheet.

I Kaliforniens Mojaveöken har Nasa testat ett nytt autonomt system för sina månlandare som kallas för terrain relative navigation system. Det bygger på att farkosten bär med sig kartbilder från den aktuella platsen som har skannats in via satellit – och de jämförs sedan med bilder som hämtas in av landarens kameror. Kartorna läggs över varandra, och landmärken bekräftas. Resultatet ska ge en hög exakthet.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här