Fordon

Har Sverige råd med Super-Jas?

Gripen Demo visar upp vad den kan på en flyguppvisning i Linköping i maj förra året. Foto: David Magnusson/SvD/Scanpix
Gripen Demo visar upp vad den kan på en flyguppvisning i Linköping i maj förra året. Foto: David Magnusson/SvD/Scanpix

Det svenska försvaret behöver ett nytt stridsflygplan efter Jas 39 Gripen – en Super-Jas, större och starkare än den gamla. Men har Sverige råd? Den frågan ska debatteras på ett extrainsatt försvarsseminarium i dag.

Publicerad

Den kommande helgen äger den årliga konferensen Folk och Försvar rum på Högfjällshotellet i Sälen.

Men redan i dag tjuvstartar Folk och Försvar med en halvdagskonferens i Stockholm, enbart ägnad det svenska luftförsvaret och framtiden för det helsvenska stridsflygplanet Jas 39 Gripen.

Se webbsändningen här.

Det kommer att bli en ekonomisk rysare. Ett helt nytt stridsflygplan kostar minst en halv miljard styck. Det är det priset som Saab offererar Brasilien för ett nytt Super-Jas och som är lägst av de tre konkurrerande offerterna.

Det svenska behovet bedöms till 60-80 nya plan, vilket ger en totalkostnad på 30-40 miljarder kronor minst, troligen uppemot 60 miljarder kronor beroende på vilken kapacitet en ny version av Jas Gripen ska ha.

Utgångspunkten är att bygga om de plan som Försarsmakten redan äger. Skrovet blir större, motorn starkare, vapnen blir fler och räckvidden längre.

”Det är ett komplicerat och viktigt beslut som regeringen och riksdagen kommer att ställas inför under våren”, skriver Folk och Försvar i sin inbjudan till konferensen.

- Det har betydelse inte bara för luftförsvaret utan även för sysselsättning, arbetstillfällen och teknikutveckling, säger Lars Ekman, generalsekreterare i Folk och Försvar.

På konferensen kommer till exempel Pontus Kallén från Saab att tala om Saab, framtiden och Jas Gripen och Staffan Zackrisson från Volvo Aero, som byggt motorn till nuvarande Jas 39 Gripen, ska tala om Volvo Aero, framtiden och Jas Gripen.

Flygexperten Gunnar Lindqvist kommer att redogöra för erfarenheterna från den ursprungliga beställningen av Jas 39 Gripen och Odd Werin, ansvarig för Gripen inom Försvarsmakten, kommer att tala om luftförsvarets operativa behov.

Med på konferensen är också riksdagspolitikerna Håkan Juholt, socialdemokrat, och Allan Widman, folkpartist.

Försvarsmakten håller just nu på att ta fram ett förslag om hur en ny, modernare version av Jas Gripen ska se ut – en Super-Jas med starkare motor, längre räckvidd, bättre radar, fler vapen för att slå ut fienden och bättre motmedel för sitt eget försvar.

I månadsskiftet februari-mars lägger ÖB fram sin budget för försvaret och där kommer förslaget om ett nytt stridsflygplan att konkretiseras.

En starkare och slagkraftigare prototyp har byggts i ett enda exemplar av Saab och FMV i samarbete och testflugits under två år med gott resultat.

Projektet heter Gripen Demo och är nu avslutat.

- Vi har visat att det går att vidareutveckla Jas Gripen. Gripen Demo-projektet har varit som att bygga en konceptbil. Vi har visat att det går att ge Gripen nya förmågor, men det är inte säkert att ett nytt plan kommer att se ut exakt som demonstratorn, säger Oscar Hull, ansvarig för Gripen Demo-projektet, till Ny Teknik.

I juni 1982 tog svenska beslutet att Sverige skulle satsa på ett nytt, svenskbyggt stridsflygplan. Beslutet togs när det kalla kriget fortfarande var kallt och Sverige hade behov av många plan att försvara den långa gränsen med. Beteckningen JAS står för Jakt - Attack - Spaning. Liksom föregångarna är Jas 39 Gripen ett system som kan operera i tre olika roller. Siffran 39 står för det 39:e stridsflygplanet i ordningen i Försvarsmaktens rullor. Föregångaren var Viggen. Namnet Gripen fick planet efter en offentlig namntävling. Gripen är ett sagodjur som är hälften örn och hälften lejon. I april 1983 läggs den första ordern på 30 plan och Volvo Aero börjar utveckla Gripenmotorn RM12 utifrån en flygmotor från General Electric. I december 1991 tar regeringen beslut att gå vidare med en andra beställning, denna gång på ett tvåsitsigt plan. I juni 1997 går FMV vidare med en tredje beställning, denna gång på 64 plan. Totalt har Försvarsmakten köpt 204 Jas 39 Gripen i olika versioner. Först A/B-versionen där A står för ensitsigt plan och B för tvåsitsigt. Därefter den Natoanpassade C/D-versionen. Den kommande versionen av Gripensystemet går i Försvarets rullor under beteckningen E/F och hos Saab Gripen NG - Next Generation. I dag har Försvarsmakten bara 100 plan kvar men det verkliga behovet bedöms inte ens vara så stort. Läs Gripens dagbok från juni 1982 till den senaste noteringen i mars 2010.