Här styr vi bilen på distans

2017-06-08 14:42  

Med 5g kan vi börja fjärrstyra fordon. Ny Teknik har testat att köra bil – utan att sitta i den.

På en grusplan i Järva står en bil mellan pölarna. Den ser ut som en korsning mellan golfbil och skyttelbuss. Jag trycker ner gaspedalen försiktigt. Det ojämna underlaget får bilen att guppa och kränga. För eventuella förbipasserande måste det se en aning märkligt ut. Jag sitter nämligen inte i bilen, utan flera kilometer bort.

När du tittar på ett videoklipp från Facebook över radionätet skickas data på nedlänk från masten till mobilen. Publicerar du själv en video går datatrafiken åt andra hållet, på upplänk från mobilen till masten. Om man tänker sig detta som en tiofilig motorväg skulle åtta körfält ha allokerats till nedlänken och bara två filer åt motsatt riktning. Den fördelningen har varit statisk sedan länge, och är designad för ett konsumentbeteende där vi laddar ner betydligt mer än vi laddar upp.

Men med modern teknik blir den här motorvägsliknelsen besvärligare. Tack vare nya kommunikationsstandarden 5g kan Ericsson nämligen flytta mitträcket vid behov. Det är viktigt, eftersom morgondagens datatrafik i större utsträckning kommer att skickas på upplänk.

– Man delar in tiden i transmissionsintervall. Det kallas TTI, eller transmission time interval. Man kan justera det här (fördelningen mellan nedlänk och upplänk, reds anm) på bråkdelen av en millisekund, beroende på applikation, säger Joakim Sorelius, chef för 5g-arkitektur på Ericsson.

Uppdelningen av tiden i så små bitar har blivit möjlig tack vare högre beräkningskapacitet: det går kort och gott att hantera data i betydligt högre hastigheter idag. Parat med detta har Ericsson lyckats reducera den kontrollsignalering som tidigare krävts för att överhuvudtaget kunna skicka information åt endera hållet.

Allt det här leder till kortare svarstider: den loop det tar för information att skickas och returneras. Om 4g hade en teoretisk svarstid på 10 millisekunder kan 5g leverera på 1 millisekund.

Några millisekunder hit eller dit är inte direkt betydande om man ska ladda upp en semesterfilm på Instagram: vi är i regel toleranta för att det tar ett antal sekunder. Om någon däremot ska träda in i en virtual reality-miljö, eller om en kirurg från distans ska sätta skalpellen i en patient, om industrirobotar ska kunna jobba sida vid sida med människor – då kan skillnaden mellan 5 och 15 millisekunder vara helt avgörande.

– Det handlar om svarstider där det gäller att vara riktigt rapp. En robot som exempelvis ska utföra kirurgi, där rör det sig ju om millimeter. Den måste hinna reagera väldigt snabbt. Och ska man inte bli sjösjuk av virtual reality måste man ner under 10 millisekunder. Så det har att göra med människa-maskin-interaktioner, säger Jan Häglund, chef för Ericssons tekniska samordning.

Det kan också röra sig om att framföra ett fordon från distans. I sin studio i Kista har Ericsson placerat något som ser ut att tillhöra ett racingspel i en arkadhall. Ratt och pedaler monterade på en förarstol. Rakt framför är placerade tre skärmar, som visar det kamerorna på golfbilen/skyttelbussen ser.

Jag trycker ner gasen försiktigt och försöker undvika de koner som bildar en liten bana på grusplanen. Via en storbildsskärm snett bakom mig kan övriga besökare se hur den 5g-radiostyrda bilen sakta rullar framåt på en helt annan plats.

Min förarstol kränger och skakar. På hjulen sitter sensorer som skickar data till stolen i Kista. Informationen omsätts till vibrationer med hjälp av force feedback-teknik.

En uttalad ambition med fjärrstyrda fordon är att kunna ta över i de fall självkörande bilar av någon anledning inte kan ta sig vidare utan mänsklig hjälp.

– Det här är något Scania sitter och klurar på. Om de har självkörande lastbilar som hamnar i situationer de inte kan ta sig ur själva, då måste någon ta över. Det är ett av fallen vi faktiskt konkret kan se kommer att behöva 5g, säger Anders Backerholm, som jobbar på Ericssons marknadsavdelning.

Rår inte på ljusets hastighet

Ljus tar sig (i ett vakuum) ungefär 300000 kilometer per sekund, eller 300 kilometer per millisekund.

Det är snabbt, men inte tillräckligt snabbt för att kunna fjärrstyra apparater över vilken distans som helst på jorden.

Vill man ha svarstider på under 10 millisekunder är man alltså begränsad av den sträcka ljuset hinner ta sig på samma tid.

Peter Ottsjö

Mer om: Fjärrstyrning 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt