Här storsatsar staten på elbilar och batterier

2021-07-13 15:47  
Den spanska biltillverkaren Seats elmodell Cupra Born. Foto: AutobildEs.

Den spanska regeringen vill få igång en inhemsk produktion av elbilar och batterier. Den planerade investeringen ligger på drygt 43 miljarder kr.

Spanien är efter Tyskland det land i Europa som tillverkar flest bilar, men industrin är i stort behov av en vitamininjektion. En mätning från maj 2021 visade att antalet producerade bilar i landet har minskat med 37,8 procent jämfört med samma månad under 2019.

Nu hoppas regeringen få loss ett rejält stimulanspaket för att öka tillverkningen av elbilar – samt dra igång landets första batterifabrik. Det rapporterar Engineering and Technology.

Investeringen på 43,7 miljarder kronor ska till stor del komma från EU:s stöd till de länder som har drabbats hårdast ekonomiskt av pandemins konsekvenser. Pengarna utgör en del i ett större paket på 132 miljarder kronor som har avsatts för hållbar mobilitet. Förra året hade Spanien 18 000 registrerade elbilar, och nu vill regeringen att antalet ska vara 250 000 redan 2023.     

Premiärminister Pedro Sanchez räknar med att satsningen ska få bilindustrin att gå från dagens 10 procent av ekonomin till att utgöra 15 procent år 2030. Förhoppningen är att investeringarna ska kunna ge upp till 140 000 nya arbetstillfällen. Bland de få bolag som hittills har flaggat öppet för att de kommer göra anspråk på pengar finns VW-ägda Seat som ska ansöka tillsammans med energibolaget Iberdrola.

John Edgren

Mer om: Spanien Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt