Här sover Tesla-föraren – på motorvägen

2019-09-10 09:13  
Med livet på autopilot. Foto: Dakota Randall

Teslan färdas i omkring 90 kilometer i timmen. Föraren? Han tycks ha somnat. Kvinnan i passagerarsätet? Hon sover också.

De uppseendeväckande bilderna togs av Dakota Randall i delstaten Massachusetts, som upptäckte sömntutorna när han passerade i filen bredvid.

– Jag såg någon som såg ut att ha somnat bakom ratten och tänkte först att det kan inte stämma. Så jag tittade en gång till och jodå, den här snubben hade slocknat med huvudet mellan benen. Det såg ut som han hade förarassistans påslagen och färdades i omkring 90 kilometer i timmen, säger Randall till tv-kanalen NBC10 Boston.

Teslas fordon har en autopilotfunktion. Men företaget skriver på sin hemsida att ”de befintliga Autopilotfunktionerna kräver aktiv övervakning från förarens sida och gör inte bilen autonom.”

Läs mer: Tesla delvis ansvarigt för fjolårets krasch

Dakota Randall säger att han fått sig en tankeställare.

– Jag kommer aldrig att se på en Tesla på samma sätt. Jag kommer alltid att kolla om någon sover.

Tesla: Kan vara fejk

Elon Musks företag menar dock att det hela skulle kunna vara fejk. ”Många av de här videoklippen tycks vara farliga upptåg eller bluffar. Vårt förarövervakningssystem påminner upprepade gånger förarna om att förbli alerta och förbjuder användning av autopiloten om varningarna ignoreras. Vid höga hastigheter så får förare typiskt sett en varning minst var 30:e sekund om deras händer inte detekteras av ratten.”

Läs mer: Rosberg vill hjälpa Tesla mot Porsche

Som svar på detta skriver Dakota Randall på Twitter: ”Det var ingen bluff, i alla fall inte från min sida. Möjligen fejkade människorna i bilen, men det är jag skeptisk till”.

Hur det gick för personerna i bilen är inte känt. The Guardian rapporterar att delstatspolisen är ”medvetna om videon”.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt