Här sjösätts Sigyns efterträdare Sigrid

2012-10-30 13:31  

SKB har sjösatt Sigrid, det nya fartyget som ska skeppa radioaktivt avfall när gamla Sigyn går i pension. Nästa sommar kommer hon till Oskarshamn.

M/s Sigyn har fraktat radioaktivt avfall från svenska kärnkraftverk sedan tidigt 1980-tal. Nästa år ska hon ersättas av Sigrid, som sjösattes i Donau i förra veckan.

Sigrid har beställts av Svensk Kärnbränslehantering, SKB, och byggs av holländska Damen Shipyard Group på ett varv i rumänska Galati. Än dröjer det tills det nya fartyget får lämna kajen. Under vintern ska all teknisk utrustning installeras och driftsättas. I vår ska de första provturerna göras i Svarta Havet. Om allt går enligt planerna anländer hon därefter sin hemmahamn i Oskarshamn nästa sommar och tas i drift hösten 2013.

Sigrid har dubbelskrov, fyra motorer och strålskyddade lastrum. Hon är större än sin föregångare och kommer att kunna frakta tolv i ställer för tio behållare med bränsle och avfall.

Det nya fartyget ska kunna manövreras i grunt vatten och klara höga vågor såväl som hårt vinterklimat. Innan bygget startade har en sex meter lång modell testkörts i bassänger som simulerat olika förhållanden.

M/s Sigrid

Längd: 99,5 meter

Bredd:18,6 meter

Djupgående: Cirka 4,5 meter

Lastkapacitet: Tolv behållare med använt kärnbränsle.

Marschfart: Tolv knop.

Dödvikt:1 600 ton

Charlotta von Schultz

Mer om: Kärnavfall SKB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt