Här rullar robottaxin från den franska uppstickaren

2017-11-15 11:03  

Navya Technologies har utvecklat fordonet och mjukvaran från grunden. Redan nästa år ska deras ”Autonom Cab” börja säljas. Prislappen för den franska robottaxin kommer börja strax över 2,4 miljoner kronor.

Det franska uppstartsföretaget Navya Technologies vill utmana bilindustrin och teknikjättarna inom autonom körning. Målsättningen är att få ut en flotta av självkörande fordon i trafik snabbare än de väletablerade bolagen, och uppstickaren verkar vara på väg att lyckas.

Sedan juli har deras förarlösa buss med plats för 15 passagerare rullat i Paris affärsdistrikt. Nu lanserar Navya ”Autonom Cab” – en robottaxi med plats för sex. Företaget har hämtat in strax under 300 miljoner kronor i kapital, bland annat från den franska underleverantören Valeo, men Navya står helt själva för fordonsdesignen och utvecklar sin egen mjukvara.

– Vi är de första som har utvecklat och tillverkat ett fordon som från grunden är gjort för att vara helt autonomt, istället för att bara anpassa en existerande bil. Vi vill vara det första företaget som kan erbjuda ett brett utbud av autonoma fordon, säger Christophe Sapel, vd för Navya Technologies till Autonews.

Läs mer:

Läs mer: Den smarta nyckeln stoppar biltjuvarna

Robottaxin har en topphastighet på 80 km/h. I kupén finns varken ratt eller pedaler. De autonoma systemen inkluderar bland annat 10 lidarsensorer, sex kameror, fyra radarsensorer, två stycken GNSS-antenner, och en ”inertial measurement unit” (IMU), Den samlade mängden sensorer ger en trippel redundans kring alla system. Till detta har Navya utvecklat ett navigationssystem med egna kartor.

Om några veckor inleds de första testerna i samarbete med Keolis och Royal Automobile Club Australia. Tillsammans har redan de beställt ett 30-tal bilar. Under det tredje kvartalet 2018 ska fordonet finnas till försäljning, men det taxibolag som vill satsa på ett exemplar måste punga upp med drygt 2,4 miljoner kronor.

John Edgren

Mer om: Taxi Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt