Här kan du redan köra bil från baksätet

2017-11-08 13:52  
Foto: Skärmdump / Waymo

Helt självkörande bilar anländer inte 2020, 2022 eller 2025. De är nämligen redan här.

I Chandler, en förort till den amerikanska staden Phoenix, kan människor sätta sig i baksätet, knappa in vart de ska och åka iväg. Utan någon mänsklig förare vid ratten. Det sker på öppna, publika vägar. Det är Waymo, som liksom Google ägs av Alphabet, som ligger bakom det plötsliga framsteget.

- Helt självkörande bilar är här, proklamerade John Krafcik, vd för Waymo, under en konferens i Lissabon.

Platsen är inte slumpmässigt vald: Chandler ligger i Arizona, en delstat som i praktiken saknar lagstiftning kring autonoma fordon.

Waymo har utvecklat teknik för autonoma fordon i åtta år och att de testat sina självkörande bilar på allmän väg är inget nytt. Men fram till nu har det alltid suttit en mänsklig förare bakom ratten.

- Det här är det mest avancerade fordon vi någonsin utvecklat. Allt i fordonet är designat och byggt för full autonomi. Vår kombination av sensorer ger våra fordon ett synfält på 360 grader. Vår laserteknik kan se objekt i tre dimensioner upp till 300 meter bort. Vi har annan laserteknik som fokuserar på det som sker vid sidan om bilarna. Vår radarteknik kan se under och runt fordon för att spåra föremål som ett mänskligt öga inte upptäcker, sa Krafcik.

Det är nästan, men inte riktigt, nivå 4-autonomi. En Waymo-representant är fortfarande med i bilen, om än i baksätet. Området är avgränsat till en yta på omkring 170 kvadratkilometer och än så länge får bara av Waymo utvalda personer åka med. Men enligt sajten The Verge tänker Waymo snart lansera en förarlös taxitjänst. Bäva månde Uber.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt