Här kan du följa Space X raketuppskjutning

2018-02-22 12:14  
Falcon Heavy på väg mot Mars. Foto: Space x

I dag lyfter Space X raket Falcon 9 med en första omgång av de satelliter som på sikt ska fixa internetuppkoppling över hela jorden.

Klockan 16:17 svensk tid är det tänkt att Space X ska göra sin första raketuppskjutning sedan Falcon Heavy gjorde en triumferande debut häromveckan.

Den här gången är det den mindre och mer välbeprövade raketen Falcon 9 som står på tur, men lasten är speciell.

Space X har en långsiktig plan att skjuta upp en hord av små satelliter som ska röra sig i låg omloppsbana runt jorden och förse hela planeten med internetuppkoppling. I dag ska de två första testsatelliterna upp.

Målet är att ta nätverket i bruk under 2020, och på sikt ska det utgöras av över 4 000 satelliter som kopplar upp alla världens hörn.

Falcon 9 skulle egentligen ha skjutits upp redan igår, men uppskjutningen fick skjutas upp på grund av stark blåst. Sändningen nedan ska köra igång runt kvart över två i eftermiddag.

Internet från rymden

Flera andra bolag planerar att skapa liknande nätverk av satelliter som levererar internetuppkoppling, bland annat Richard Bransons Virgin.

Space X beräknar att 40 miljoner människor kommer att använda satellitburet internet år 2025, och att marknaden kommer att omsätta 30 miljarder dollar om året.

Simon Campanello

Mer om: Space X

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt