Här kan du följa Space X raketuppskjutning

2018-02-22 12:14  
Falcon Heavy på väg mot Mars. Foto: Space x

I dag lyfter Space X raket Falcon 9 med en första omgång av de satelliter som på sikt ska fixa internetuppkoppling över hela jorden.

Klockan 16:17 svensk tid är det tänkt att Space X ska göra sin första raketuppskjutning sedan Falcon Heavy gjorde en triumferande debut häromveckan.

Den här gången är det den mindre och mer välbeprövade raketen Falcon 9 som står på tur, men lasten är speciell.

Space X har en långsiktig plan att skjuta upp en hord av små satelliter som ska röra sig i låg omloppsbana runt jorden och förse hela planeten med internetuppkoppling. I dag ska de två första testsatelliterna upp.

Målet är att ta nätverket i bruk under 2020, och på sikt ska det utgöras av över 4 000 satelliter som kopplar upp alla världens hörn.

Falcon 9 skulle egentligen ha skjutits upp redan igår, men uppskjutningen fick skjutas upp på grund av stark blåst. Sändningen nedan ska köra igång runt kvart över två i eftermiddag.

Internet från rymden

Flera andra bolag planerar att skapa liknande nätverk av satelliter som levererar internetuppkoppling, bland annat Richard Bransons Virgin.

Space X beräknar att 40 miljoner människor kommer att använda satellitburet internet år 2025, och att marknaden kommer att omsätta 30 miljarder dollar om året.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt