Här hamnar Teslas Cybertruck-fabrik

2020-07-23 14:44  

Elon Musk har meddelat att Teslas nya fabrik ska byggas i Austin, Texas. Utöver Cybertruck kommer anläggningen att tillverka Model 3 och Model Y samt lastbilen Tesla Semi.

Det är kanske inte helt ostrategiskt att producera Cybertruck i en delstat som älskar pickups, även om Texas ligger tvåa på topplistan. Ironiskt nog är Kalifornien pickup-tätast i USA, men Elon Musk verkar onekligen ha tröttnat på sin hemstat.

Han hävdar att bygget av bolagets fjärde fabrik i USA smögs igång redan innan avslöjandet – nu under helgen. Det rapporterar the Verge.

Tesla lade månader på att leta efter den perfekta tillverkningsorten, och slutstriden stod mellan Austin och Tulsa, Oklahoma. Båda verkar ha serverat ett lockande paket, för i samband med beskedet sade Musk att han skulle överväga Tulsa starkt för andra, framtida projekt.

Skattelättnader till Tesla – ska anställa 5 000

Texas har erbjudit Tesla skattelättnader till ett värde motsvarande tiotals miljoner dollar. Tesla planerar att anställa 5 000 personer, som i förlängningen kommer att innebära många fler nya konsumenter och skattebetalare i området.

Cybertruck Gigafactory ska även tillverka lastbilen Tesla Semi samt Model 3 och Model Y avsedda för den amerikanska östkusten. Kostnaden för bygget beräknas till minst 1 miljard dollar.

Enligt Elon Musk ska fabriken i någon mån att vara öppen för allmänheten. Han verkar också ha en tämligen blommig vision för de 850 hektar som har köpts in.

Tomten ligger naturskönt, med drygt tre kilometer av Texas Colorado River (ej att förväxla med den större Coloradofloden) på området. Tesla planerar att förvandla vad som tidigare var en grustäkt till ett rekreationsområde för de anställda. Musk sade, ”det kommer i princip bli ett ekologiskt paradis. Fåglar i träden, fjärilar och fisk i bäcken”

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt