Här går det undan – se när Porsche slår nytt inomhus-rekord

2021-02-15 07:00  

I ett konferenscenter i New Orleans nådde en Taycan Turbo S 165 km/h. Därmed slog Porsches elbil det gamla hastighetsrekordet inomhus med god marginal.

Guinness World Records stipulerar att inomhusrekordet för den högsta hastigheten med bil måste ske i en sluten byggnad, där fordonet startar från stillastående och sedan kör i en rak linje, precis som på dragstrippen. Bilen måste följaktligen också hinna bromsa in till 0 km/h innan den kraschar in i den obligatoriska väggen.

Därför är det inte överraskande att det gamla världsrekordet från 2013 sattes av en liten och lätt rally-kittad Ford Fiesta – som då nådde 140 km/h. För Porsches rekordförsök tog de med sig tävlingsföraren Lah Keen till Louisiana och Ernest N. Morial Convention Center i New Orleans. Det rapporterar Motor Authority.

Läs mer: Eldriven fusk-Porsche lanserar nya plattformen

Konferenscentret har en yta på 93 000 kvadratmeter, men golvet visade sig bli en utmaning då den slipade betongen gav liknande köregenskaper som is. För att motverka detta värmdes däcken innan körningen.

– Ytan är så oförutsägbar – den är så hal att du måste ha total tillit till din bil. Jag kunde känna hur Taycanens system försökte förstå läget, och arbetade jättehårt för att hålla mig på rak kurs, säger Lah Keen.

Föraren utnyttjade Taycan Turbo S launch control – den funktion som gör att motorerna tillfälligt levererar 761 hästkrafter, och kraften fördelas på alla fyra hjul. Bilens stora kolfiberkeramiska bromsskivor hjälpte slutligen till att få stopp på Porschen efter att den hade nått 165 km/h. Därmed slogs Fordens gamla rekord med 25 km/h. Se klippet nedan.

John Edgren

Mer om: Porsche

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt