Här följer du prognosen för askmolnet

2010-04-15 20:14  

UPPDATERAD. På den brittiska väderlekstjänstens webbsajt finns information, varningskartor och animeringar byggda på satellitbilder över askmolnet.

OBS: Denna artikel skrevs i samband med vulkanutbrottet 2010. En aktuell artikel kring utbrottet i maj 2011 finns här.

- - - - -

Det är den nationella brittiska väderlekstjänsten Met Office som har enwebbsida med aktuell informationom askmolnet från vulkanen Eyjafjallajökull på Island.

På Met Offices sajtfinns bland annatinfärgade satellitbilder för varje halvtimme, som kan spelas upp som bildspel (obsververa att den svarta färgen betecknar tunna ismoln, inte aska.Bilderna har ändrats sedan artikelns publicering och endast askan är nu infärgad).

På sajten finns också devarningskartor som Met Office utfärdar för flyget, med uppdatering några gånger per dag (den röda färgen gäller aska på höjder från noll till 6.700 meter, den gröna 6.700 till 11.700 meter).

Aktuell info om flygläget för svenskt luftrum finns också påLuftfartsverkets sajt.

Dessutom finns aktuella rapporter om Eyjafjallajökulls aktivitet på detisländska meteorologiska institutets webbsajt.

Brittiska Met Office är ettav nio "Volcanic Ash Advisory Centres", Vaac. De nio centren sattes upp av International Civil Aviation Organisation, ICAO, på 1990-talet för att förbättra prognoserna för askspridning vid vulkanutbrott, efter ett antal flygolyckor på 1980-talet.

Met Office är dessutom ett av världens tvåWorld Area Forecast Centres, Wafc, som också arbetar på uppdrag av ICAO. Det andra Wafc-centret ärNational Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, i Washington DC.

Mats Lewan

Mer om: Vulkanaska Vulkan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt