Här finns bilderna på Volt och nästa Prius

2008-09-12 07:54  

En efterlängtad nykomling - Chevrolet Volt - och efterföljaren till en redan etablerad modell - Toyota Prius - dominerar just nu klickandet efter bilbilder på internet.

Chevrolet skulle inte visa plugin-hybriden Volt förrän vid sitt 100-årsjubileum den 16 september - men av misstag(?) publicerade General Motors bilder på sin mediasajt redan i måndagskväll.

GM tog snabbt ner dem, men tidningenAuto Motor & Sport hann ladda ner dem.

Strax efter att batteri-Chevan mer eller mindre oavsiktligt hamnat på nätet dök det även upp smygtagna bilder på nästa Prius.

Till utseendet verkar den nya Priusen mycket lik den gamla, konstaterar Kanehira Mauro, omvärldsanalytiker på ETC Battery and Fuelcells, i sitt nyhetsbrev.

Men, fortsätter Mauro, bensinmotorn (lånad från Corolla) är uppgraderad från 1,5 liter till 1,8 liter och systemeffekten är höjd med 30 kW till 120 kW.

Trots effektökningen sjunker bränsleförbrukningen till 2,9 liter/100 km.

- Ett effektivare NiMH-batterisystem och ett effektivare hybridsystem har möjliggjort dessa förbättringar, skriver Kanehira Mauro.

Volt ska börja serietillverkas 2010 och är efterlängtad, inte minst av GM, som hoppas att den ska tvätta bort stämpeln som ”föråldrad” från den amerikanska biltillverkaren.

Bilen ska utrustas med litiumjonbatteri. Enligt GM kommer batteriet att klara en körsträcka på drygt 60 kilometer. I så fall skulle de flesta jobbpendlares transportbehov kunna uppfyllas med enbart elmotor

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt