Här dödar elbil fler än bensinbil

2014-12-17 09:48  
Elbilar som laddas med el från kolkraftverk orsakar 3,6 gånger fler dödsfall än bensinbilar. Bilen på bilden är inte utpekad i rapporten. Foto: TT

Elbilar som laddas med el från kolkraftverk orsakar 3,6 gånger fler dödsfall än bensinbilar, visar en ny rapport.

Studien har gjorts vid University of Minnesota, där professor Julian Marshall konstaterar:

- Bensin är svårslaget när det gäller hälso- och miljöeffekter. Flera av de tekniklösningar vi betraktar som rena är sämre än bensin.

Kolbaserad el ger störst hälso- och miljöeffekter. Värst är därför enligt studien elbilar som får sin ström från helt kolbaserade kraftverk. Sådan elproduktion finns i delstaterna West Virginia, Wyoming, Ohio, North Dakota och Illinois.

Etanol är inte mycket bättre, slår forskarna fast. Sett till utsläppen från hela tillverkningskedjan av majsbaserad etanol orsakar detta bränsle 80 procent fler dödsfall än om bilarna drivs med bensin.

För att bli mindre farliga för hälsa och miljö måste elbilarna tankas med el från naturgasdrivna kraftverk, där hälsoeffekterna halveras jämfört med bensin. Ännu bättre är det om bilarna får sin el från vattenkraft, vind eller vågenergi. Hälsoeffekterna är då endast en fjärdedel jämfört med bensindrivna fordon.

Presentation av rapporten härFölj Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt