Här är världens snabbaste traktor

2019-06-25 10:41  

En traktor är i normala fall ett tåligt och mångsidigt arbetsredskap. Men det finns de som inte tycker det är nog – och därför har vi nu ett nytt hastighetsrekord. Detta efter ett exemplar piffats till med lite extra hästkrafter.

I fjol slog The Stig i Top Gear hastighetsrekord för traktorer, men det fick inte stå sig länge. Detta då Guy Martin, en lastbilsmekaniker tillika motorcykelprofil, nu har övertrumfat den stumme racingföraren.

Top Gears så kallade Track-tor mäktade med en hastighet av 140,45 km/h. Detta efter att de gjort en hjärttransplantation och istället för den vanliga motorn – hade teamet skedat ner en 5,7-liters V8 på 500 hästkrafter. Guy Martin å sin sida har tillsammans med J.C. Bamford Excavators modifierat en traktor till att krossa detta.

Projektet startade i augusti i fjol och teamet bakom består, förutom Guy Martin som förare, av tio unga ingenjörer från olika delar av företaget. Rekordbygget är en kombination av tillverkarens olika Fastrack-modeller och den 7,2-liters sexcylindriga dieselmotorn som är med ombord har trimmats upp till 1 000 hästkrafter och 2 500 Nm. Dock var maskinen spärrad till ungefär hälften vid rekordtillfället.

Läs mer: Fem utmanare i dieseltung bransch

Och även om företaget säger att det i grund och botten är en produktionsmodell – är transmission, drivaxlar, kylare, turbo, kompressor med mera inget som du hittar i de vanliga traktorerna.

Men alla komponentbyten innebar att traktorn kom upp i en hastighet på 166,7 km/h – och därmed slog Top Gear-skapelsen med marginal.

Så varför ger då sig JCB in i ett sådant här jippo? Jo, Deras Fastrack 8000 är i dagsläget världens snabbaste serieproducerade traktor – så självklart ville de även ha världens snabbaste traktor alla kategorier.

Felix Björklund

Mer om: Traktor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt