Här är världens snabbaste suv

2017-05-09 16:02  
Foto: Toyota

Hur snabb kan en suv vara? Den frågan ställde sig Toyota, och nu har de skapat ett riktigt fartmonster. Se förvandlingen och rekordfärden.

När det kommer till terrängegenskaper tillhör Toyota Land Cruiser eliten bland suvar. Däremot har det varit lite si och så med ”sportigheten”.

Men inte längre, för numera kan den japanska modellen titulera sig ”världens snabbaste suv”. Detta då Toyota med hjälp av en lätt modifierad Land Cruiser nådde en topphastighet på 370,2 km/h.

Bilen, kallad ”Land Speed Cruiser”, är ett spännande ingenjörsprojekt. Dels för att Toyota valt att utgå från standardmotorn, och för det faktum att man lyckats få en bil med samma aerodynamiska finess som ett dass att vara stabil i höga hastigheter.

Motorn, en 5,7-liters V8, uppgraderades rejält med nya kolvar, kolvstänger och grenrör – bara för att nämna några förändringar. Därtill sattes det in ett par vollybollstora turboaggregat, och voilà – istället för 375 hästar erbjöd motorn nu 2 000 hästkrafter.

Men motormodifikationerna är inte de enda förändringar man gjort. Istället för att vara fyrhjulsdriven, som standardbilen, leds alla Land Speed Cruiserns kusar ner på bakaxeln.

Men enligt Toyota är det inte allt för svårt att få till lite effekt. Nej, det svåra är att få en bil som är byggd för komfort och dåligt väglag att bli stabil i höga hastigheter. Målet var att komma upp i 350 km/h.

De exakta detaljerna om aerodynamikarbetet är få, men bland annat har bilen sänkts, sidobackspeglarna är borta och undersidan av bilen har täckts.

Bakom ratten satt racingföraren Carl Edwards, men trots bedriften kan han och Toyota inte skriva in sig i rekordhistorien riktigt ännu. För det krävs en officiell mätning – dock lär man ganska snart vilja få till det.

För de som vill parkera världens snabbaste serieproducerade suv på garageuppfarten är det Bentleys Bentayga som gäller. Den brittiska lyxkryssaren är god för 305 km/h.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt