Här är tåget som ska utmana Hyperloop

2017-09-01 16:31  

Ett tåg med en toppfart på 4000 kilometer i timmen. Ett kinesiskt bolag har bestämt sig för att utmana Elon Musk.

Häromdagen visade Tesla-grundaren Elon Musk hur en Hyperloop-prototyp accelererade till 320 kilometer i timmen inom loppet av ett par sekunder. Planen är att Hyperloop-tågen ska ha en toppfart på 1200 kilometer i timmen.

Det kinesiska bolaget Casic (China aerospace science & industry corporation) vill inte vara sämre än så. Faktum är att de vill vara mycket bättre.

Målet är att deras ”flygande tåg” ska ha en toppfart på 4000 kilometer i timmen, med hjälp av supraledare och magnetisk levitation i en vakuumtunnel. Det rapporterar den kinesiska statliga nyhetsbyrån China News Service. Den hastigheten innebär teoretiskt sett att tåget skulle hinna köra Stockholm-Rom tur och retur på ungefär en timme.

Mao Kai, en chefsingenjör på Casic, försäkrar att passagerare inte behöver oroa sig: accelerationen kommer att ske långsammare än i ett flygplan.

China News Service skriver också att tåget inte ska drivas med fossilt bränsle och kunna länkas samman ”sömlöst” med tunnelbanenät.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt