Här är Seats hippa elbil ”el Born”

2019-03-01 16:19  

En modern drivlina och ett trendigt namn. Med El Born vill Seat få in foten i elbilssegmentet. Under en ”för-premiär” visade spanska märket upp sin nyhet som ska göra 420 km på en laddning.

Volkswagenkoncernen har fått upp ångan när det kommer till elektrifiering. Detta efter att man i fjol visade upp sin elbilsplattform MEB – som man inom fem år kommer ska ha byggt 15 miljoner elbilar på. VW har själva en modell som kommer i höst, men nu får de sällskap av gruppens andra märken.

Först ut är Seat som under en för-premiär visade upp modellen El Born. Bilen är den första från märket som är helt eldriven, men tack vare koncernens stora verktygslåda är det ett rejält seriöst insteg. För de som undrar över namnet så har Seat en förklaring. Företaget har ju vanan att använda modellnamn hämtade från Spanska platser: Cordoba, Lèon, Alhambra, Ibiza med flera. Så var kommer El Born ifrån? Jo, trendkänslig som man är – har man valt namnet från Barcelonas hippaste kvarter.

System som förbättrar räckvidden vid kyla

Utseendemässigt är det Seats sedvanliga kantiga strålkastare och skarpare linjespel som gäller. Saker som särskiljer bilen från VW:s modell (kallad ID i konceptform) som bygger på samma grund. El Born benämns förvisso som en konceptbil, men räkna med att det här är nära det slutgiltiga resultatet.

Sett till prestanda har modellen en motoreffekt på 204 hästkrafter, en räckvidd på 420 km samt snabbladdningskapacitet på 100 kW. Det sistnämnda ska göra att laddningen 0-80 procent går på 47 minuter. En annan intressant sak är att Seat säger att bilen har ett ”integrerat avancerat värmehanteringssystem”, något som ska förbättra räckvidd vid kall väderlek.

Läs mer: Efter år av spekulationer – nu kommer Teslas "folkelbil"

Värmepumpen ska kunna avlasta klimatanläggningen och på så sätt minska förbrukningen. Något som enligt tillverkaren ska kunna spara upp till 60 km räckvidd.

Bilen är som sagt inte den produktionsklara versionen. Men den kommer inom kort. Inom ett år ska El Born vara ute i handeln, en tidsram som gör att den ligger några månader efter Volkswagens ”folkelbil”.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt