Här är Saabs nya superteknik

2010-06-01 23:00  

Försvarskoncernen Saab utvecklar ett nytt skydd för fordon. Tekniken, som upptäcker och förstör inkommande granater, testades nyligen i USA med gott resultat. Men konkurrensen på marknaden är hård.

<p>Ett stridsfordon rullar fram på Kabuls gator. Plötsligt avfyrar en man i en gränd sitt granatgevär på 20 meters avstånd. Nu har skyddssystemet mindre än 200 millisekunder på sig för att upptäcka, identifiera och förstöra granaten.</p> <p>Tekniken heter LEDS, Land Electronic Defence System. En variant av systemet används sedan några år tillbaka av det holländska försvaret för att upptäcka och vilseleda laserstyrda hot. Nu utvecklar Saab i Sydafrika nya funktioner för att även oskadliggöra inkommande granater.</p> <p>Systemet kan skydda allt från terrängfordon av typ Galten till tunga stridsvagnar som Leopard 2. Granater från det spridda raketgeväret RPG-7 upptäcks till exempel med hjälp av millimetervågsradar och avancerade ir-sensorer. Sedan skjuts en missil ut som slår sönder granaten innan fordonet träffas. </p> <p>- Systemet är extremt snabbt och kan ta hot från flera håll samtidigt, säger Pär-Åke Anderkrans, som ansvarar för Saabs marknadsföring i Europa av det nya skyddssystemet.</p> <p>Under våren har en demonstrator testats vid en utvärdering i USA med goda resultat, enligt Saabs teknikchef Pontus de Laval. Företaget deltar även i kampen om en order i det brittiska jätteprojektet FRES, Future Rapid Effect System. </p> <p>Att öka skyddet av lätta stridsfordon är en stark trend, inte minst för fredsbevarande styrkor. En fördel med aktiva skydd är att de är lättare och mindre otympliga än pansar. Dessutom upplevs de som mindre provocerande av civilbefolkningen. </p> <p>Konkurrensen på marknaden är hård, och Saab tävlar mot amerikanska, tyska och israeliska företag. </p> <p>Ett av dem är tyska IBD Deisenroth Engineering, ägare till svenska Akers Krutbruk Protection, som är på väg ut på marknaden med sitt nya skydd. </p> <p>- Vi ser ett oerhört intresse från olika försvarsmakter och har fått beställningar till ett hundratal fordon. Nu drar vi i gång produktionen, säger Anders Nilsson affärs-koordinator på IBD. </p> <p>Företaget har valt en annan teknisk lösning än Saab och skjuter inte ut några missiler. Exakt hur hot förstörs vill han inte avslöja, mer än att "projektilen oskadliggörs nära fordonet med en riktad energistråle". Systemet uppges även klara tunga pilprojektiler, som verkar med kinetisk energi.</p> <p>Patrik Persson, som är teknisk expert på Försvarets materielverk, FMV, tycker att ett flertal system har visat lovande prestanda, men vill inte kommentera specifika skyddsåtgärder som gäller soldaters säkerhet.</p>

Charlotta von Schultz

Mer om: LEDS Piranha

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt