Här är Obamas hemliga limousin

2009-01-15 07:43  
President Obamas nya bil Foto: Secret Service

President Barack Obama kommer att åka i en ny Cadillac när han svär presidenteden den 20 januari. Den väger fem ton och kvalar inte in på miljöbilslistan.

Amerikanska säkerhetstjänsten Secret Service har nu släppt bilder och lite uppgifter om den bil den nytillträdde presidenten Obama ska färdas i när han tillträder sitt ämbete den 20 januari, och vid andra tillfällen under presidentperioden.

Extremt få data släpps om bilen, de hålls hemliga som om det vore ett hemligt militärt projekt. Tillverkaren GM har dock medgivit att bilen är utrustad med en cd-växlare med plats för tio skivor.

Det har tidigare spekulerats över om presidentbilen skulle byggas på ett lastbilschassi med en dieselmotor under huven. Men GM har kommenterat ryktena med att bilen varken är en lastbil eller en sedan - den är helt enkelt presidentens limousin.

Vad som talar emot att GM sätter en dieselmotor i femtonnaren är de amerikanska personbilstillverkarnas bristande erfarenhet av personbilsdieslar. Bensindrivna V8or kan de däremot.

Uppdraget för Cadillac har inte varit att ta fram en miljöbil åt presidenten, utan ett fordon som kan transportera vad som burkar kallas "världens mäktigaste person" på ett säkert och samtidigt ståndsmässigt sätt.

Bilen har fått större fönster än tidigare presidentbilar, inredningen ska följa Cadillacs traditionella amerikanska stil, kompletterad med utrustning som i ett rullande kontor, uppger GM.

Cadillac har en lång tradition av att leverera paradbilar till USAs presidenter. Den första åkte Woodrow Wilson i 1919 under segerparaden efter första världskriget.

Håkan Abrahamson

Mer om: Cadillac Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt