Här är Lexus vätgasdrivna offroad-bil

2021-12-09 15:30  

Mycket med Lexus offroad-koncept är förväntat. Men bilen drivs av en förbränningsmotor som går på vätgas.

Bränsleceller är inte den enda tekniken för att använda vätgas som drivmedel i fordon. Exempelvis har det Liverpool-baserade företaget Ulmeco byggt om en rad dieseldrivna bruksfordon så att deras förbränningsmotorer kan köras med en inblandning av vätgas.

Lexus första vätgasmotor

Nu presenterar Lexus ett offroad-koncept med en förbränningsmotor som drivs uteslutande på vätgas. Det skriver Toyota i ett pressmeddelande.

Den har en volym på en liter och fungerar som en vanlig bensinmotor, dock med skillnaden att den är kopplad till en högtryckstank för vätgas.

Läs mer: Så kan kryogen vätgas ersätta jetbränsle

Det är Lexus första vätgasmotor, och en del i en uttalad strävan mot CO2-neutralitet. Men en liten mängd motorolja förbränns, vilket innebär att motorn får nöja sig med att ligga ”nära” nollutsläpp.

Foto: Lexus

Enligt Lexus lever den dock upp till kraven avseende ljudnivå, stryktålighet och hållbarhet.

Byggd med lättviktsmaterial

Konceptets namn, ROV, står för ”recreational off-highway”. Bilen är bara 312 cm lång men 180 centimeter hög. Friliggande stötdämpare och fjädrar med en lång slaglängd klarar av tuff terräng.

Karossen av lättviktsmaterial vilar på ett rörramschassi, och kritiska delar som vätgastanken omgärdas av speciella inklädnader.

John Edgren

Mer om: Vätgas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt