Här är Jaguar I-Pace – som ska utmana Tesla

2018-03-02 12:48  
Jaguar I-Pace. Foto: Jaguar

Sedan Model S lansering har de etablerade biltillverkarna jagat Tesla. Nu kommer brittiska Jaguars svar: en halvkombicrossover med 400 hästkrafter. Redan i dag kan de som vill ha ett exemplar kasta in beställning.

I flera år har vi fått se massvis med skarpa eldrivna koncept från världens bilverkare. Men hittills har det varit tunnsått med riktiga bilar. Nu råder dock anrika Jaguar bot på det och lanserar sin crossover I-Pace. Det är en otroligt viktig modell för att Jaguar-Land Rover ska klara av att möta tuffare utsläppskrav. Bilen kommer att vara tillverkarens kronjuvel på stundande bilsalongen i Genéve.

Drivlinan består av dubbla elmotorer som tillsammans levererar 400 hästkrafter. Tack vare ett batteri på 90 kWh så ska I-Pace mäkta med sträckor på 48 mil enligt den nya WLTP-cykeln (det motsvarar 54 mil enligt gamla NEDC-testet – och 40 mil enligt amerikanska EPA). Det innebär att Jaggan inte riktigt når upp i Tesla Model 3 räckvidd.

För de som istället är intresserade av att utnyttja bilens fartresurser kan det nämnas att I-Pace accelererar 0-100 km/h på 4,8 sekunder. Något som gör den jämförbar med Teslas Model X – och något tillverkaren i ett pr-stunt försökt visa.

Jaguar I-Pace snabbladdar på 40 minuter

Jaguar anger att snabbladdning vid en 100 kW-laddare ska gå på 40 minuter (80 procent) och att man på en kvart ska få 10 mils räckvidd. För de som istället laddar hemma så tar en 80-procentsladdning tio timmar.

Läs mer: Hånet mot Teslas Model 3: ”Som en Kia från 90-talet”

Batteriet har åtta års garanti och ska vara testat för att fungera i temperaturer ner till minus 40 grader Celsius. Man har även tagit ett blad ur Teslas bok och säger att I-Pace kommer att få löpande over-the-air uppdateringar.

Bilen har presenterats och är redan beställningsbar för de som känner sig sugna (pris från 63 000 pund) – men den stora lanseringen kommer ske nästa vecka i Genéve. Till sommaren kommer bilen finnas ute i handeln.

Specifikationer: Jaguar I-PAce

Drivlina: Två elmotorer, en på vardera axel

Systemeffekt: 400 hästkrafter

Vridmoment: 969 Nm

Acceleration 0-100 km/h: 4,8 sekunder

Batteri: 90 kWh litiumjonbatteri

Räckvidd: 480 km enligt WLTP-cykeln

Längd: 4 682 millimeter

Hjulbas: 2 990 millimeter

Dragkoefficient: 0,29 cd

Bagageutrymme: 656 liter

Pris: från 63 495 pund i Storbritannien

Viktor Krylmark

Mer om: Jaguar Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt