Här är första tåget som drivs helt av solceller

2017-12-29 11:25  

Australien visar vägen. I januari börjar värdens första solcellsdrivna tåg köra betalande passagerare i New South Wales. Energin från paneler på tågtaket och ett lokskjul ska räcka för att hålla linjen rullande.

Byron Bay är en stad med omkring 5 000 innevånare i New South Wales. Området i södra Australien lockar många surfare och backpackers. Byron Bay Railroad Company har restaurerat en bit historisk järnväg som löper tre kilometer mellan stadskärnan och stranddistriktet North Beach. Sträckan trafikeras av vad bolaget kallar världens första helt soldrivna tåg.

Det renoverade och modifierade setet från 1949 har plats för 100 passagerare. Med 200 soldagar om året ska kraften från solcellspaneler räcka för driften av alla system – från framdrivning till belysning och kompressorer. De specialbyggda panelerna på tågtaket backas dock upp av solpaneler på det skjul där tåget står parkerat när det inte rullar i trafik.

Tack vara att sträckan löper på plan mark och bara bjuder på en enda kurva är energiåtgången låg – och batterierna kan lagra energi för 12-15 vändor. Tåget återvinner dessutom 25 procent av bromskraften. Vid långa perioder med dåligt väder kan man ”fuskladda” grön el från nätet. Och vid överraskande energibrist har loket en 14-liters Cummins-diesel, NT855, som kan kliva in. Tåget har genomfört sin jungfrutur och i januari öppnar linjen för betalande passagerare. 

John Edgren

Mer om: Tåg Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt