Här är Europas nya militärplan

2008-06-26 14:42  
Airbus A400M rullar ut i Sevilla

Det militära transportplanet Airbus A400M rullade ut ur hangaren för första gången idag. Utvecklingsarbetet har blivit försenat. Totalt finns 192 beställningar. Första leverans blir 2010.

Vid utrullningen ur hangaren i Sevilla i Spanien fanns bland gästerna kung Juan Carlos. A400M ska slutmonteras i Sevilla-anläggningen.

Planet har beställts av europeiska länder som Belgien, Frankrike, Luxemburg, Tyskland, Spanien, Storbritannien och Turkiet, liksom även av Malaysia och Sydafrika.

A440M kan lasta 37 ton och ska förutom vid militära insatser även kunna användas för internationella hjälpinsatser vid konflikter eller katastrofer.

Det har konstruerats för att vara robust och kunna starta och landa på underlag som inte är flygplatser. De fyra turbopropmotorerna ska enligt Airbus göra planet 20 procent bränslesnålare än motsvarande andra transportflygplan.

Kostnaden för ett plan ligger på strax under 1 miljard kronor, men med inberäknat underhåll stiger summan till en bra bit över miljarden.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt