Här är en självkörande minibuss – från Sony

2019-08-26 16:00  

En självkörande nöjesbuss för lata. Sony och Yamaha ger sig in i racet mot autonoma fordon. Redan 2020 ska de börja köra sina SC-1 i Japan.

Att fordonsindustrin håller på att förändras är ingen nyhet. Och nu ger sig ytterligare en spelare in i branschen: Sony. Teknikjätten har gått samman med Yamaha och utvecklat en självkörande bussliknande sak.

Själva liknar Sony det hela som en mobil med hjul, och tanken med SC-1, Sociable Cart, är att det är ett fordon för nöjesparker, golfbanor eller kommersiella anläggningar. Inspirationen är delvis hämtad från amerikanska Golf court societys där folk, oavsett hur kort sträckan är, kör runt i sin golfbil.  Bilen i fråga har plats för fem och tar sig fram i högst beskedliga 19 km/h. Navigation sker med hjälp av kameror, lidar och ultraljud, men även genom att fjärrstyras.

Läs mer: Självkörande buss ska lösa parkeringsproblem i Göteborg

Tack vare sensorerna (och hjälpföraren) så anser Sony att behovet av fönster inte finns – därför har de utrustad SC-1 med en rejäl skärm istället. Och som om inte det skulle vara nog så är exteriören klädd i skärmar för att förbipasserande ska kunna få sig en dos reklam.

Utvecklingsarbetet har pågått sedan 2016 och innan mars 2020 räknar de med att ha några bilar rullande på väg i Japan. Dock handlar det inte om att SC-1 lanseras som kommersiell produkt, nej ännu så länge är det tal om bilar för slutna anläggningar.

Kolla in videon på SC-1 nedan.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt