Här är Drakens sista viloplats

2015-02-13 15:31  
Saab byggde totalt 612 stycken J35 Draken mellan åren 1955 och 1972, varav 63 gick till Danmark och Finland och 24 till Österrike. Det var Sveriges första stridsflygplan som kom upp i dubbla överljudshastigheten. Foto: Wolfe Aviation

Ny Tekniks läsare röstar återigen fram Draken som Sveriges genom tidernas vackraste stridsplan. Men i dag står alla utom ett undanstoppat på olika flygmuseer. Flest plan har Österlens Flygmuseum i Simrishamn.

F18 Kamratförening i Tullinge rustade upp ett av de gamla Drakenplan som tillhört den gamla flygflottiljen. Man ville få ställa upp det som ett monument över svunnen tid, men kommunen sa nej.

Då fanns det inget annat att göra än att erbjuda Flygvapenmuseet i Linköping planet. Men i Linköping var det fullt och man hänvisades till Österlens Flygmuseum som tacksamt tog emot det renoverade planet med sin blåmålade stjärtfena med elitflygarna Acro Deltas logotype på.

Detta hände för tre år sedan och nu står F18:s dyrgrip uppställd i Simrishamn tillsammans med sexton andra Drakenplan i det som mer och mer har karaktären av ett renodlat Drakenmuseum.

Museet grundades av entusiaster från den gamla flygflottiljen F9 Säve i Göteborg. En av medlemmarna i Göta Flygvapenförening flyttade till Österlen och började bygga upp ett museum över svensk flyghistoria. Museet har ett samarbete med Flygvapenmuseet i Linköping som skickar ned plan som man inte kan härbärgera.

Se bildspel över renoveringen av F18-planet och frakten ned till Österlen.

Läs också artikeln om när Acro Deltapiloterna träffades på nytt i Tullinge den 17 september 2010.

Sveriges enda Drakenplan som kan - och får flyga - står just nu uppställd på Försvarsmaktens tekniska skola FMTS i Halmstad. Så småningom ska det upp till F7 i Såtenäs vid Vänern där det tas om hand om av den civila organisationen Swedish Airforce Historic Flight.

Men också detta plan börjar se slutet på ett liv i luften. Enligt uppgift till Ny Teknik kommer det att få flygförbud eftersom katapultstolen är i dåligt skick, eller snarare krutet i laddningen som ska skjuta ut stolen.

Draken populärast enligt Ny Tekniks läsare

I Ny Tekniks senaste läsaromröstning föll en tredjedel av av de närmare 2 000 rösterna på Draken. För fem år sedan röstade 39 procent av 6 000 röstande på Draken.

Så här ser omröstningen ut i dag. 2010 års siffror inom parentes.

35 Draken 34 procent (39)

37 Viggen 24 procent (13)

39 Gripen 22 procent (21)

32 Lansen 10 procent (12)

29 Tunnan 8 procent (11)

 

PS: Tunnan fick sitt namn av en brittisk testflygare Bob Moore som sa ”hon ser ut som en tunna på marken men hon flyger som en svan”.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Draken

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt