Här är Arc One – ”världens mest kraftfulla elbåt”

2022-06-27 06:14  

Sugen på en prestandabåt – men inte på ljudet av en V8? Då har Arc ett alternativ för dig. Bolaget har börja sälja vad de beskriver som ”världens mest kraftfulla elbåt”.

Att elektrifiera båtar är ingen enkel sak. För till skillnad från både bilar och motorcyklar som ”bara” ska rulla på väg – är vatten inte att leka med. Friktionen är enormt mycket högre, vilket gör att räckvidden påverkas drastiskt.

På senare år har dock allt fler elbåtar börjat dyka upp där svenska Xshore och Candela är två exempel. Den senare har valt att lösa friktions- och räckviddsproblematiken genom att satsa på bärplan. Deras model C8 kan därför med en ganska modest motoreffekt hålla god fart och ändå komma långt

Läs mer: Här är tekniken i Candela P-8 – nya el-taxibåten

Satsar på råstyrka

I USA tänker man annorlunda. Där har företaget Arc nu lanserat sin modell One, en båt som beskrivs som det ”mest kraftfulla” som erbjuds i elväg.

Här har man petat ner en motor om 372 kW vilket motsvarar 500 hästkrafter. Tillräckligt för att kunna få upp ekipaget i 34 knop. Med ombord finns ett 220 kWh-batteri som Arc säger väger 1 360 kilo och det ska räcka till mellan tre och fem timmars körning.

Som jämförelse kan nämnas att de svenska alternativen har 225 kW (Xshore Eelex 800) respektive 50 kW (Candela C-8)

Med laddning via 240V så ska det gå att ladda båten över natten och har du tur att hitta en snabbladdare så ska 80 procent gå att få på 40 minuter. Exakt vad för effekt man kan ladda i är dock inget Arc avslöjar.

Foto: Arc

Saftig prislapp

Storleksmässigt är Arc One 24 fot, har plats för tolv och skrovet är byggt i aluminium. I höst förväntas de första exemplaren levereras till de som har plånboksutrymme. För priset på båten ligger på 300 000 dollar, motsvarande tre miljoner kronor.  Förvisso får man ”allt” med i paketet – även flytvästar, båttrailer samt en kylbox.

Det är förvisso väldigt mycket pengar, men både Candela och Xshore har liknande prislappar på sina alternativ

Arc One:

Motoreffekt: 372 kW / 500 hästkrafter.

Batterikapacitet: 220 kWh.

Längd: 24 fot.

Kapacitet: 12 personer.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt