Här är Air Yacht – heliumskeppet som både flyger och seglar

2022-01-13 16:08  

Det ser ut som något taget ur en Bondfilm. Konceptskeppet Air Yacht är något så annorlunda som en heliumdriven katamaran – som kan lyfta till skyarna.

Lazzarini Design Studio, med huvuddesignern Pierpaolo Lazzarini, är känt för sina extravaganta designprojekt, som den svanformade, elektriska yachten ”Avanguardia”.

Megakatamaran – med blimps

Men frågan är inte om studions senaste projekt tar priset. Air Yacht är inte mer än ett koncept just nu, men jösses – vilket koncept. I grund och botten handlar det om en mega-katamaran där båtens två parallella skrov i stället utgörs av två 150 meter långa blimps (mjuka ballonger), som fylls med 400 000 kubikmeter komprimerad helium vardera.

I vatten tar Air Yacht sig fram en i maxhastighet av fem knop. Foto: Lazzarini Design Studio

Ovanpå ballongerna finns också solcellspanaler som ska bidra med energi till batterier som hjälper till att driva skeppets rotorer.

Läs mer: ”Banbrytande” vätgasplanet har en räckvidd på nästan 1000 mil

Med Air Yacht behöver kaptenen inte välja mellan luft eller vatten - katamaranen klarar bäggedera. Bland molnen ska det magnifika skeppet kunna flyga i en hastighet av 111 kilometer i timmen i drygt 48 timmar innan tankarna måste fyllas på, enligt studion. När Air Yacht byter element till vatten kan den köras i max fem knop, motsvarande cirka 9 kilometer i timmen.

Plats för 22 passagerare

Ballongerna är förbunda med ett huvudskrov, i mitten, på 80 meter. I det tio meter breda huvudskrovet finns en luxuös huvudkabin, matsal och stora gemensamma ytor. De två ballongerna rymmer, förutom enorma heliumtankar, även fem angränsande sovrum.

De två ballongerna rymmer både heliumtankar – och fem sovrum vardera. Foto: Lazzarini Design Studio

Läs mer: Elhybridflygplan för 19 passagerare tas fram i Sverige

Alla sovrum har stora fönster, med en "storslagen" utsikt åt gästerna. Totalt har luftskeppet plats för totalt 22 passagerare. Ovanpå huvudskrovet finns dessutom en helikopterplatta, avsedd för resenärer som vill ansluta utan att yatchen behöver lägga till i hamn.

Luftskeppen gör comeback?

Air Yacht är ett av flera exempel på nya koncept där luftskeppen gör comeback. Ny Teknik har tidigare bland annat rapporterat om H2 Clipper, ett vätgasdrivet luftskepp som ska möjliggöra gröna godstransporter.

Frågan är dock om Air Yacht, eller H2 Clipper för den delen, någonsin lämnar skrivbordet. Oavsett det är Air Yacht ett kittlande förslag på hur framtidens luftfärder kan se ut – i alla fall för dem som råd.

Kalle Wiklund

Mer om: Luftskepp Helium

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt