Han väntas ta över som koncernchef för skandaldrabbade Volkswagen

2018-04-10 17:04  

Volkswagen meddelade på tisdagen att en omstuvning av ledningen är att vänta, vilket kan inkludera vd Matthias Müller.

Matthias Müller tillträdde posten som vd den 25 september 2015 och var då då 62 år gammal. Han ersatte Martin Winterkorn som fick gå på grund av dieselskandalen som just då rasade för fullt. Müllers uppdrag blev att återupprätta förtroendet för den gravt skadeskjutna fordonsjätten som fått se en tredjedel av aktiens värde utplånas på bara en vecka.

Från lärling till vd

Han har gått den långa vägen inom Volkswagen-koncernen och började en lärlingsutbildning som verktygsmakare på Audi redan 1977, då han var 24 år gammal. Volkswagen hade elva år tidigare köpt Audi. Han erhöll en master i datavetenskap på ett universitet i München innan han återvände till Audi 1984. Från 1993 var han produktchef för Audi A3 och fick två år senare ansvar för alla produkter inom Audi.

Läs mer: Volkswagen planerar göra sig av med Matthias Müller

I oktober 2010 blev han vd för Porsche och 2014 informationschef i Porsche Automobil Holding, moderbolaget som äger majoriteten av aktierna i Volkswagen. Han har lovordats för sina insatser inom Porsche som nästan fördubblade antalet sålda bilar under de tuffa år efter finanskrisen då Müller tog över.

Omnämd som övergångslösning

Han ansågs när han tillträdde som vd för Volkswagen-koncernen vara ett bra val av en analytiker på Evercore ISI, Arndt Ellinghorst. Samtidigt betonade Ellinghorst att Müller bör ses som en övergångs-vd på grund av sin ålder. Müller fyller 65 år i juni. Han har hela tiden nekat till att han känt till dieselfusket innan det avslöjades.

Volkswagens styrelse meddelade på tisdagen att den planerar att se över ledningens sammansättning, inklusive Matthias Müller. Uppgifter till Handelsblatt säger att styrelsen ska rösta på fredag och att varumärkeschefen Herbert Diess tar över.

Läs mer: VW-topp spår renässans för dieselmotorn

Vilket eftermäle Matthias Müllers lämnar – om han får gå - lär diskuteras flitigt. Han har haft ett mycket tufft jobb som vd. Aktien är värd något mer än när företaget erkände dieselfusket 2015 och en ambitiös elektrifieringsstrategi har lanserats. Nyligen spådde dock Müller en renässans för dieselmotorn, så fort allmänheten insett att den behövs för att klara koldioxidmålen.

Dieselfusk och djurförsök

Samtidigt har nya besvärande uppgifter uppdagats under hans tid på vd-posten, bland annat att koncernen finansierat djurförsök med apor för att visa att kväveoxidutsläppen från moderna dieselbilar inte är skadliga, även om dessa tester ska ha skett innan dieselskandalen briserade.

Läs mer: Högsta VW-chefen om apskandalen: Motbjudande!

Matthias Müller har lovat att stävja den kultur av fusk och bristande moral som uppdagats inom koncernen men har också blivit misstrodd på den punkten eftersom han själv varit en del av samma kultur så länge.

Han pekas ut som ersättare

Den person som nu lyfts fram som en möjlig ersättare, Herbert Diess, har i stället en stor del av sin yrkeskarriär inom BMW och tog en plats i VW:s ledning först 2015.

Johan Kristensson

Mer om: Volkswagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt