Halva priset för Super Hornet

2008-09-17 13:40  

Ännu ett amerikanskt stridsflygplan är nu officiellt med och tävlar med nästa version av svenska Jas 39 Gripen om att få ersätta de nuvarande danska F16-planen. Och det eventuellt till halva priset jämfört med ett Gripen-plan.

Den amerikanska flottan, US Navy , som använder planet sedan i september 1995, skickade tidigare i höstas in en bindande intresseanmälan till den danska regeringen.

Enligt uppgifter i dansk press ligger budet för Super Hornet på under 240 miljoner danska kronor styck.

Om det i detaljerna motsvarar det bud på 480 miljoner danska kronor som Saab uppges ha lämnat för Gripen, skulle danskarna få ett nytt stridsflygplan till halva priset, jämfört med Gripen.

- Man vet aldrig vad buden innehåller. Amerikanska plan brukar exempelvis erbjudas utan motor. I Australien fick regeringen betala strax under en miljard svenska kronor styck för Super Hornet, säger Owe Wagermark på Saabs dotterbolag Gripen International.

Saab räds inte konkurrensen från Boeing.

– Super Hornet är ju mycket stort och ett gammalt plan. Det är bra i dag. Men om det ska levereras 2015 och hålla i 30-40 år till, så är det en konstruktion som inte håller, säger Owe Wagermark.

Sedan tidigare deltar den amerikanska regeringen i budgivningen med F35 eller Joint Strike Fighter, JSF, från Lookheed Martin – och Saab deltar med nästa generation av Gripen, kallad Super-Gripen.

JSF är sedan länge tippad som vinnare i Danmark. Som Nato-land är Danmark med i en del av utvecklingssamarbetet med JSF och regeringen där har redan satsat flera hundra miljoner danska kronor på planet.

Danska regeringen har också gett Lookheed Martin dispens för kravet på motköpsaffärer i den nu aktuella upphandlingen, i enlighet med kraven det internationella industrisamarbetet kring JSF.

Samtidigt duggar ryktena tätt om att JSF blir avsevärt dyrare än beräknat.

Projektledarna för JSF-programmet uppger i senaste numret av den brittiska försvarstidningen Jane´s att det beräknade styckepriset ligger på 77 miljoner dollar, dryga 520 miljoner svenska kronor.

Men kritiker, bland dem en av designerna bakom F16 Pierre M Sprey, hänvisar i samma nummer av tidningen till officiella bedömningar på 122 miljoner dollar styck, motsvarande nära 830 miljoner svenska kronor. Uppgiften är den senaste beräkningen från det amerikanska riksrevisionsverket.

Enligt Pierre M Sprey är JSF på väg att bli ”en katastrof” och en gökunge för amerikanska försvaret. Teknikproblemen är många, uppger han, bland annat är testflygningarna kraftigt försenade. Bara två plan har hittills testats i luften.

Det var i elfte timmen som US Navy och Boeing i mars offentligjorde att man vill vara med i upphandlingen i Danmark. Innan dess hade man också utan att lyckas försökt att komma med i den norska processen att köpa nya ”kampfly”.

Super Hornet bedömdes 1997 vara en otänkbar kandidat av danska försvaret men välkomnades i våras av försvarsministern Søren Gade.

Enligt Boeing har Super Hornet utvecklats sedan dess och man säger nu att man har ”en trovärdig låg-pris-kandidat” att erbjuda det danska försvaret.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt