Halva priset för en elbil i Frankrike

2015-02-25 11:28  
”Supermiljöbilspremien” i Frankrike gör att en Renault Zoe nu går att köpa för halva priset. Foto: TT

Frankrikes miljöminister Ségolène Royal höjer "supermiljöbilspremien" till 10 000 euro. Det är dubbelt så mycket som i Sverige och gör att priset på en Renault Zoe halveras.

Från och med 1 april ska elbilsrabatten i Frankrike höjas till 10 000 euro rapporterar Automotive News Europe.

Det innebär att priset för Frankrikes mest sålda elbil, Renault Zoe, går ned från 22 400 euro till 12 400 euro.

Det blir ett inköpspris på mindre än 120 000 svenska kronor. Till det kommer månadskostnad för hyra av batteri. I Sverige ligger batterihyran på cirka 800 kronor i månaden.

För en Nissan Leaf, den näst mest sålda elbilen i Frankrike, går det faktiska priset ned från 18 090 euro till 14 390 euro.

Förra året såldes det 5 970 Zoe och 1 604 Leaf i Frankrike enligt analysföretaget Inovev.

Den franska regeringen höjer samtidigt dieselskatten med 2 eurocent, cirka 20 öre, för att få ned andelen dieselbilar, framför allt de gamla dieselbilarna som inte har partikelfilter.

Enligt den norska tidningen Teknisk Ukeblad överväger den franska regeringen också att ge 30 procent subvention till de bostadsföreningar som installerar laddstolpar.

Frankrike är också på väg att införa en nationell databas över laddstationer och att nya offentliga laddstolpar ska vara utrustade för alla typer av laddningstekniker, både 50 kW snabbladdning med likström och 22 kW laddning med växelström.

Enligt Teknisk Ukeblad pågår ett stort snabbladdningsprojekt i Rhonedalen där snabbladdarna ska få sin el från vattenkraftverk.Följ Ny Teknik på Facebook!

 

Lars Anders Karlberg

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt