Håll koll på nya EU-standarden för elcyklar – så du inte bryter mot lagen

2017-12-22 08:03  
Foto: Anders Wiklund / TT

Har du tänkt köpa en elcykel i julklapp? Håll då koll på intygen.

En ny EU-standard har införts – och de som trampar på fel cykel kan bryta mot lagen.

Elcykeln blir allt mer populär och har utsetts till årets julklapp. Nu införs en ny EU-standard i Sverige som kan göra vissa modeller olagliga.

– Det är viktigt att man köper en elcykel som uppfyller de här kriterierna. Det är främst säkerhetsrelaterat, säger Claes Alstermark vid Swedish Standards Institute, som varit med och tagit fram standarden.

– Sedan ska cykeln också vara CE-märkt och det ska finnas ett intyg om att den uppfyller standardens fordringar.

Läs mer: Livsstilsprofessorn kritisk till elcykel-trend

Elcykeln ska bland annat ha en tillräckligt stark ram. Det ska också säkerställas att den inte kan starta av sig själv, till exempel vid ett trafikljus. Den får inte heller störa ut andra elektroniska prylar.

I Sverige är det en mindre del av elcyklarna som inte uppfyller kraven. De som redan har köpt en sådan cykel kommer inte att straffas.

Däremot finns det anledning att vara uppmärksam i julhandeln.

– Man bör absolut be att få se att den är CE-märkt och att man får intyg. Det är vad konsumenten kan ta fasta på och undersöka, säger Claes Alstermark.

Mer om: Elcykel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt