Håll koll på bilnyckeln

2015-06-10 06:10  

Tre av fyra moderna bilar stals med bilens egen nyckel 2013-2014, visar en studie från Larmtjänst utifrån försäkringsbolagens uppgifter.

I slutet av 90-talet infördes krav om elektroniskt stöldskydd (startspärr) på personbilar. Bilstölderna har minskat men det stals fortfarande över 10 000 bilar årligen 2013-2014, de år som Larmtjänst studerat och som omfattar 2 890 efterlysta bilar av årsmodell 2009 eller nyare.

Av dem stals 73 procent med bilnyckeln som tjuvarna kan ha kommit över genom fickstölder, bostadsinbrott, vittjande av bilfirmors brevlådor, uppbrutna klädskåp på träningsanläggningar och så vidare.

Exempelvis BMW, Range Rover och Honda var mycket drabbade under de aktuella åren, enligt utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

– Men under 2015 har vi sett en klar minskning av de biltyperna. 2013 var ett av de värsta åren vi haft i Sverige, säger han till TT och berättar att det året efterlystes 111 BMW X5 eller X6 jämfört med bara 15 hittills i år.

Trendbrottet har flera förklaringar, tror han:

– Det kan bero på åtgärder från BMW, åtgärder från försäkringsbolagen och att polisen blivit mer effektiv och inriktat sig på bilstöldsgrupperingarna.

Nyligen blev det känt att polisen har kartlagt ett 15-tal internationella stöldligor från Östeuropa som kommer hit. Sedan 2013 har flera hundra kriminella från sådana nätverk gripits.

Mer om: Bilnyckel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt