Håll havet rent - ovanför vattnet

2011-03-08 23:00  

Ny teknik ska få bort de giftiga båtbottenfärgerna. Jegreliusinstitutet visar upp tio alternativa lösningar på årets båtmässa.

<p>"Ren botten utan gift" är ett projekt vid Jegreliusinstitutet för grön kemi i Östersund. Det finansieras av Naturvårdsverket. I sin monter på båtmässan Allt för sjön i Stockholm har institutet samlat tio exempel på olika båtlyftar, en båttvätt, giftfri bottenfärg med mera.</p> <p>- Vi vill använda teknikupphandling som ett sätt att snabba på övergången till alternativa lösningar. Det är när vi som kunder kräver alternativ, som utvecklingen kommer i gång, säger projektledaren Erik Noaksson.</p> <p>- Vi är här för att visa var teknikfronten går i dag Det är först när man känner till vad det finns för lösningar, som man vet vad man kan kräva.</p> <p>Fyra av de utställda produkterna har aldrig visats i Sverige förut. </p> <p>Dit hör flytdockan Sea Pen för fritidsbåtar upp till 30 meters längd. Båten körs in i dockan, som hänger som en stor säck från ett par pontoner. Vattnet pumpas ut ur "säcken", som då formar sig efter skrovet. På insidan är dockan klädd med ett kraftigt nät, som ser till att det bildas en luftspalt mot båtsidan. Med båten i vattnet, men skrovet torrt, slipper man havstulpaner och alger.</p> <p>- Det är en rätt dyr lösning som mest passar riktigt stora och dyra båtar. Men annars blev jag själv förvånad, när vi gjorde en kostnadsanalys, över att många av alternativen blev billigare än giftfärger, säger Erik Noaksson. </p> <p>- En båtlyft är en engångskostnad, som du kan utnyttja år efter år, giftfärgen ska målas om inför varje säsong. Och med en lyft kan du ha båten vid bryggan, upplyft över isen, under vintern. Det är intressant när det blir allt mer ont om mark för vinteruppställningsplatser.</p> <p>Till de andra exempel hör Antifoulingdock, en skrovskyddsduk från Kanada, som också passar segelbåtar och som även skyddar drev och akterspegel. </p>

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt